Το οργιώδες παρασκήνιο των απειλών Ράμα και τέσσερα καυτά ερωτήματα

Μπορεί στην ελληνική κυβέρνηση να μην αποδέχονται εξωθεσμικούς χαρακτηρισμούς για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα όπως ότι είναι ανεπιθύμητος, σίγουρα όμως υπάρχει έντονη δυσφορία για την στάση του και για το timing που επέλεξε να διαταράξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Μετά από υπόγειους εκβιασμούς και απειλές να «πάρει» την πλατεία Συντάγματος για προεκλογική φιέστα, ο Έντι Ράμα θα μιλήσει τελικά στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, αφού έδωσε την σχετική άδεια η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου και τη συμφωνία της μίσθωσης έκλεισε ο ιδιώτης που διαχειρίζεται μέρος των Ολυμπιακών Εγκατάστασεων.

Έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη χώρα μας, με τον χώρο της ομιλίας του να «κλειδώνει» τελικά στο Γαλάτσι.

Από την πλευρά του ο Ράμα δεσμεύτηκε ότι η συγκέντρωση δεν σχετίζεται με τις Ευρωεκλογές, ούτε με εσωτερικά ζητήματα και αφηγήματα που κεντρίζουν τους Έλληνες πολίτες.

Η χθεσινή απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πάντως ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ακάλεστο και εξέφρασε τη δυσφορία του λέγοντας ότι η επίσκεψή του είναι αχρείαστη. Δημιουργεί περεταίρω ζήτημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι στο καλύτερο σημείο και λόγω της υποψηφιότητας Μπελέρη και λόγο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια από το καθεστώς της Αλβανίας.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε συνδέσει το θέμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, ως αντίδραση στην επιλογή του πρωθυπουργού της Αλβανίας να κόψει τις γέφυρες με την Αθήνα.

Έτσι, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτης (8/5) στον Αντώνη Σρόιτερ, αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης και ότι έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του:

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφέρεται στην επικείμενη έλευσή του στην Ελλάδα, στις 12/5, και επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις ισχυρίστηκε ότι γίνεται στο «πλαίσιο μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Στην αρχή της ανάρτησής του, γράφει πως «είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό», προσθέτοντας ότι «όπως σωστά τόνισε» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους».

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό, αφού αποφεύγει να έρθει σε ευθεία ρήξη με τον Μητσοτάκη και επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην αντιπολίτευση, χωρίς όμως να απαντά σε κανένα ουσιαστικό ερώτημα.

  • Γιατί ο κ. Ράμα επέλεξε να έρθει στην Αθήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση Μπελέρη;
  • Γιατί ο Ράμα επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν;
  • Τι ακριβώς θέλει να πει στον αλβανικό πληθυσμό που ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα;
  • Γιατί επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα να ζητά εκβιαστικά ανοιχτούς χώρους όπως η πλατεία Συντάγματος ενώ γνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα ασφαλείας;

Ο κ. Ράμα δεν διαθέτει κανένα διπλωματικό τακτ και καμία εμπειρία επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα κινείται στο δόγμα του ξεπερασμένου «ερντογανισμού» επιχειρώντας μέσω των αναρτήσεών του να δημιουργήσει κακό κλίμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με τρόπο αντίστοιχο του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θυμίζουμε στο παρελθόν έκανε αναρτήσεις γραμμένες στα ελληνικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προτρέποντας τον ελληνικό λαό να μην τον ψηφίσει!

Ο Ράμα γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σφοδρή η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ελληνική Λύση) με αφορμή την ανεπίσημη επίσκεψή του και γι’ αυτό το λόγο πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σχοινιά… Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά του στην ελληνική αντιπολίτευση στην ανάρτησή του στα social media.

Η στρατηγική Ράμα είναι να χρησιμοποιήσει τους ομοεθνείς του στην Ελλάδα ως «όπλο» και να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του με την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Προφανώς στην φιέστα της Κυριακής δεν θα μπορέσει να θέσει τέτοια ζητήματα, αν και αναμένεται να αφήσει αιχμές για το παρασκήνιο που προηγήθηκε για να βρεθεί χώρος να φιλοξενήσει την συγκέντρωση που επιθυμεί.

Πηγή

The post Το οργιώδες παρασκήνιο των απειλών Ράμα και τέσσερα καυτά ερωτήματα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Χαλκίδα: Αποτυπώματα και DNA βρέθηκαν στο σπίτι της 63χρονης που δολοφονήθηκε

Εμπραχίμ Ραΐσι: Πώς ο «χασάπης της Τεχεράνης» ηγήθηκε της σφαγής χιλιάδων στο Ιράν

19 Tips για να περάσετε ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More