Eurovision 2024: Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεσπούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι αρκετά χιλιόμετρα μακρία από τον χώρο της Eurovision, απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Δεν καλωσόριζαν όλοι την αποστολή του Ισραήλ στο Μάλμε της Σουηδίας ενόψει του Β΄ ημιτελικού για τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024. Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη σουηδική πόλη σήμερα αναφορικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision, την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα αλλά και πληθώρα διαδηλώσεων να λαμβάνουν χώρα σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες γέμισαν την ιστορική πλατεία Stortorget κοντά στο δημαρχείο του Μάλμε του 16ου αιώνα, πριν από μια προγραμματισμένη πορεία στην πόλη. Προορισμός ήταν ένα πάρκο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο της Eurovision.

Με συνθήματα «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη!» και «το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκρατίας», οι διαδηλωτές πυροδότησαν φωτοβολίδες καπνού στα παλαιστινιακά χρώματα κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους, ειρηνικής συγκέντρωσης για να επικρίνουν το Ισραήλ και να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε μεγάλη αστυνομική παρουσία, με ελικόπτερο που αιωρείται, και αστυνομικοί σε ταράτσες με κιάλια.

Πηγή: AP

«Είναι σημαντικό να είσαι εδώ», είπε η Amani Eli-Ali, κάτοικος του Μάλμε παλαιστινιακής κληρονομιάς. «Δεν είναι σωστό για τη Σουηδία να οργανώσει αυτή τη Eurovision και να δεχθεί το Ισραήλ στον διαγωνισμό».

Οι παλαιστινιακές σημαίες κυμάτισαν από παράθυρα και μπαλκόνια κατά μήκος μιας πεζοδρομημένης οδού που μετονομάστηκε προσωρινά σε «οδός Eurovision». Φιλοπαλαιστινιακές ομάδες σχεδιάζουν να κάνουν ξανά πορεία το Σάββατο, την ημέρα του τελικού της Eurovision.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του για μια «υπαρκτή ανησυχία» καθώς θα μπορούσαν να γίνουν στόχος επίθεσης στο Μάλμε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Πηγή: AP

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού, που προσπαθούν να διατηρήσουν τη Eurovision μια μη πολιτική εκδήλωση, έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως το τραγούδι με το οποίο εκπροσωπείται το Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision ονομάζεται «Hurricane», ωστόσο το πρώτο τραγούδι ήταν το «October Rain» με προφανή αναφορά στη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πυροδότησε τον πόλεμο. Στην πορεία όμως, οι στίχοι άλλαξαν καθώς και ο τίτλος. Έτσι, το τραγούδι μετονομάστηκε σε “Hurricane” και η Ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan επετράπη να παραμείνει στον διαγωνισμό.

Πηγή: AP

Οι επικριτές της απόφασης να επιτραπεί στο Ισραήλ να διαγωνιστεί επισημαίνουν ότι η Ρωσία αποβλήθηκε από τη Eurovision το 2022 μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία και η Λευκορωσία αποβλήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα λόγω της καταστολής των διαφωνούντων από την κυβέρνησή της.

«Υποτίθεται ότι μας ενώνει η μουσική, αλλά δεν είμαστε ενωμένοι, γιατί το Ισραήλ συμμετέχει», είπε ο Άντερς Τρόλ-Σουλτς, κάτοικος του Μάλμε, που παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία. «Αυτό θα ήταν δίκαιο», τόνισε.

*Με πληροφορίες από ABCnews

The post Eurovision 2024: Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεσπούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ιράν: Το επίσημο ανακοινωθέν – «Ο ακούραστος, σκληρά εργαζόμενος Ραΐσι θυσιάστηκε στο καθήκον»

Κέρκυρα: Στο νοσοκομείο ένας 16χρονος μετά από συμπλοκή με ανήλικους

Πώς βρέθηκε τμήμα από το λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More