Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τη Μονή της Χώρας: «Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της»

Η αμερικανική θέση που απαιτεί από την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε μνημεία που μετατρέπονται από θρησκευτικές κοινότητες είναι συνεπής με τις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό αναδεικνύει την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τον σεβασμό της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για τα δικαιώματα των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η αναφορά στη Μονή της Χώρας, που άνοιξε ξανά ως τζαμί, είναι ένας τρόπος να επισημανθεί η συγκεκριμένη περίπτωση και να κληθεί η τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στα ιστορικά μνημεία με τρόπο που να σέβεται την ποικιλομορφία της ιστορίας τους.

Με αυτήν την ενέργεια, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη θέση του για την προστασία και τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανάφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.

Όπως σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

The post Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τη Μονή της Χώρας: «Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της» first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ιράν: Το drone εντόπισε «πηγή θερμότητας» – Υποψίες πως είναι τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Σλοβακία: Ενδείξεις ότι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Φίτσο δεν ενήργησε μόνος

ΟΑΣΑ: Αλλαγές στις νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More