Ναύπακτος: Μάγεψε ο εντυπωσιακός Επιτάφιος στο ενετικό λιμάνι

Ο φακός του Associated Press απαθανάτισε την περιφορά του Επιταφίου, ενός εθίμου που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η περιφορά του Επιταφίου στη Ναύπακτο. Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Και φέτος αναδείχθηκε το κλίμα κατάνυξης και η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο ξεχωριστούς επιτάφιους στη χώρα.

Στην πόλη της Ναυπάκτου, που ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έγινε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών. Η Μάχη του Λεπάντο, στην οποία συμμετείχαν 450 πλοία, στις 7 Οκτωβρίου 1571.

Σε ανάμνηση του γεγονότος, ντόπιοι ψαράδες βάζουν τη δική τους σφραγίδα στην πομπή της Μεγάλης Παρασκευής, ανάβοντας φωτιές στις επάλξεις των ενετικών οχυρώσεων.

Το έθιμο αναβίωσε τη δεκαετία του 1950 και κάθε χρόνο ακολουθεί ένα παρόμοιο σενάριο: Ενώ ξεκινούν οι πομπές από τις δύο κύριες ενορίες, ανάβουν φωτιές στα οχυρά την ώρα που ο ήλιος δύει υπό την υπόκρουση χορωδίας με ύμνους.

Φέτος παρουσιάστηκε χορωδιακό έργο σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» το οποίο ερμήνευσε η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου.

Στην είσοδο του λιμανιού υψώθηκε ένας μεγάλος σταυρός που στολίστηκε με λαμπιόνια, προσθέτοντας την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.

Πηγή

The post Ναύπακτος: Μάγεψε ο εντυπωσιακός Επιτάφιος στο ενετικό λιμάνι first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Το κόλπο του Michael Jackson: Τα παπούτσια που νικούν τη βαρύτητα

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών, να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Φαίη Σκορδά για ρεπορτάζ Λιάγκα για Eurovision: «Τόσος ντόρος άδικα;»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More