Τι να προσέξουμε στις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες μας

Η… χειμερία νάρκη των μοτοσικλετιστών επίσημα έχει τελειώσει και οι πρώτες βόλτες ήδη έχουν προγραμματιστεί. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προετοιμασμένοι.

Η άνοιξη για τους μοτοσικλετιστές είναι με διαφορά η καλύτερη περίοδος για εξορμήσεις και βόλτες. Ο δύσκολος χειμώνας με το κρύο, το χιόνι και τις βροχές αναγκάζει αρκετούς δικυκλιστές να αφήσουν τις μοτοσικλέτες τους κλειδωμένες στα γκαράζ περιμένοντας να φτιάξει ο καιρός για να οδηγήσουν ξανά.

Ο καιρός πλέον έχει βελτιωθεί και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες εξορμήσεις μας. Η άνοιξη μπορεί να είναι η ιδανική περίοδος για οδήγηση μοτοσικλέτας, ωστόσο κρύβει και κάποιες παγίδες που καλό είναι να τις προσέξουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Πάμε να δούμε πέντε σημεία που πρέπει να προσέξουμε στις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες μας, έχοντας εξασφαλίσει πρώτα ότι η μοτοσικλέτα μας είναι σε άψογη κατάσταση μετά την χειμερινή ακινησία.

Ταλαιπωρημένοι δρόμοι

Μόλις έχει τελειώσει ο χειμώνας με τις βροχές του και τα χιόνια του. Οι δρόμοι έχουν καθαρίσει μεν, ωστόσο σε πολλά σημεία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένοι από το πέρασμα του χειμώνα.

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πολλά σημεία στο οδόστρωμα θα έχουν επικίνδυνες λακκούβες και κακοτεχνίες που ο χειμώνας άφησε πίσω του. Ιδιαίτερα στους επαρχιακούς δρόμους όπου το χειμώνα υπήρχε πάγος, χιόνι, αλάτι για διευκόλυνση της πρόσβασης, τα πράγματα μπορεί να γίνουν απρόβλεπτα. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, ιδιαίτερα την πρώτη φορά που θα περάσουμε από ένα σημείο.

Προσοχή στα βρεγμένα σημεία

Στις ανοιξιάτικες βόλτες μας μπορεί να μαγευόμαστε από την φύση και το ξύπνημα αυτής, ωστόσο παράλληλα θα πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι. Στα ορεινά περάσματα, σε σημεία όπου υπάρχουν βρεγμένα αποτυπώματα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εκεί, τις πρωινές ώρες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιο σημείο με πάγο αν δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο. Αν είναι εφικτό αποφεύγουμε να περάσουμε πάνω από ένα τέτοιο σημείο ή έστω αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε να έχουμε μειώσει ταχύτητα και να περάσουμε χωρίς φρένα και χωρίς κλίση στη μοτοσικλέτα.

Οι κότες το έσκασαν

Αντίστοιχα με τα φυτά και τα λουλούδια, την άνοιξη υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα και από τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Περνώντας με τη μοτοσικλέτα μας από ένα δασικό τμήμα καλό είναι να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που κάποιο ζώο θελήσει ξαφνικά να διασχίσει το δρόμο.

Οδηγούμε λοιπόν αμυντικά για να μην χτυπήσουμε κάποιο ζώο και κυρίως μην βρεθούμε στην άσφαλτο προσπαθώντας να αποφύγουμε κάποιο ζώο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ένα ζώο διασχίζει έναν δρόμο είναι πολύ πιθανό να το ακολουθεί κάποιο άλλο.

Σκόνη, έντομα

Πόσες φορές δεν έχουμε σταματήσει μετά από μια βόλτα την άνοιξη γιατί δυσκολευόμαστε να δούμε μπροστά μας λόγω… εντόμων. Η ζελατίνα μας έχει γεμίσει με μυγάκια και μικρά έντομα τα οποία έχουν βρεθεί στο δρόμο μας και έχουν γίνει ένα με τη ζελατίνα του κράνους μας.

Καλό είναι λοιπόν στις ανοιξιάτικες βόλτες μας να έχουμε μαζί μας ένα μαλακό πανί και κάποιο καθαριστικό προκειμένου εύκολα να καθαρίσουμε το κράνος μας όταν σταματήσουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τον ανεμοθώρακα της μοτοσικλέτας.

Επιπλέον, επειδή η γύρη και η σκόνη είναι έντονα την άνοιξη, καλό είναι να έχουμε κλειστούς τους αεραγωγούς κυρίως στο στόμα για να μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα. Για τους αλλεργικούς, μια μάσκα στο στόμα δεν θα ήταν υπερβολή!

Πάντα αμυντικά

Μετά από έναν μακρύ χειμώνα χωρίς οδήγηση, είμαστε όλοι τόσο ανυπόμονοι και ενθουσιασμένοι που συνήθως ξεχνάμε ότι δεν είμαστε ο Μαρκ Μάρκεθ. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας και να σκεφτούμε ότι αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές βόλτες που θα κάνουμε.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε καιρό να οδηγήσουμε και δεν έχουμε εξοικείωση με τις ταχύτητες και το περιβάλλον, όπως την έχουμε μετά από 4 ή 5 βόλτες. Οδηγούμε λοιπόν συνετά, μετριάζουμε όσο μπορούμε τον ενθουσιασμό μας και απολαμβάνουμε την οδήγηση διατηρώντας έναν χαμηλότερο ρυθμό από ότι μπορούμε.

Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε να διασκεδάσουμε ακόμα περισσότερο.

Πηγή: newsmoto.gr

The post Τι να προσέξουμε στις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες μας first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Τεκμήρια αυτοκινήτου 2024: Οι προϋποθέσεις για να πληρώσεις λιγότερα

Στα… θρανία όλοι οι οδηγοί – Τι έρχεται;

Οχι στα διαφορετικά όρια ταχύτητας για μοτοσικλέτες

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More