Όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε σπιτική λαγάνα και να έχει σίγουρη επιτυχία (+συνταγή)

Καθαρά Δευτέρα δεν νοείται χωρίς λαγάνα, αφού μόνο τότε οι φούρνοι σταματούν να φτιάχνουν ψωμί και την παρασκευάζουν αποκλειστικά και σε μεγάλες ποσότητες. Επειδή, όμως, πρόκειται στην ουσία για ένα ψωμί, που δεν θέλει πολλά στάδια φουσκώματος, όπως τα υπόλοιπα, ούτε πολλές ώρες αναμονής, εμείς φέτος σας προτείνουμε να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι. Είναι τόσο απλή η διαδικασία και η συνταγή που θα σας δώσουμε, που είναι βέβαιο πως θα την φτιάχνετε και εκτός της περιόδου της Σαρακοστής. Με τα μυστικά που ακολουθούν θα εξασφαλίσετε και το επιτυχημένο αποτέλεσμά της.

  • Καλό είναι να μην προσθέτουμε το αλεύρι στην αρχή του ανακατέματος των υλικών, τη στιγμή που ενεργοποιείται η μαγιά, για να μην «καεί».
  • Το νερό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε καλό θα είναι να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
  • Πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα, καλό είναι να λαδώσουμε ή να αλευρώσουμε τα χέρια μας.
  • Το ζυμάρι χρειάζεται δυνατό πλάσιμο, ακόμα και με τα χέρια μας σε μπουνιές και για αρκετή ώρα, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ δουλευτεί, τόσο πιο αφράτη θα είναι στην τελική της μορφή. Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη για άνοιγμα και φούρνισμα, θα πρέπει να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να μην ξαναφουσκώνει.
  • Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, τότε την τοποθετούμε σκεπασμένη σε θερμό μέρος (π.χ. μέσα σε χλιαρό φούρνο).
  • Μόλις την ανοίξουμε στο επιθυμητό μέγεθος, δημιουργούμε δαχτυλιές πιέζοντας με το δάχτυλό μας, για να κάνει τα γνωστά βαθουλώματά της. Ακόμη, μπορούμε να κάνουμε πολλές τρύπες με κάτι αιχμηρό, όπως μια οδοντογλυφίδα ή μια χοντρή βελόνα, τρυπώντας δυνατά, ώσπου να φτάσει ως κάτω, ως το ταψί.
  • Πριν ρίξουμε το σουσάμι, την αλείφουμε με νερό για να κολλήσει καλά το σουσάμι. Κάποιοι διαλύουν και λίγη ζάχαρη μέσα, που δίνει και πιο γλυκιά γεύση και πιο σκούρο χρώμα.
  • Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ψεκάζουμε με λίγο έξτρα νερό, που θα μας δώσει την απαραίτητη γυαλάδα, αλλά και την έξτρα τραγανή υφή που αρέσει στους περισσότερους. Αν πάλι τη θέλετε μαλακή και αφράτη, τότε μην κάνετε αυτό το βήμα.

ΕΥΗ ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗ

Ακολουθεί συνταγή:

Το παραδοσιακό ψωμί με το χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα, που δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι νηστίσιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή, γι αυτό μπορείτε να το φτιάχνετε μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά

  • ½ κιλό (περίπου) αλεύρι σταρένιο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι (περίπου) νερό χλιαρό
  • 15γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Tips

Παραδοσιακά, η λαγάνα δεν περιέχει λάδι -ούτε καν το ταψί της αλείφεται με λάδι- επειδή σερβίρεται την Καθαρά Δευτέρα που είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Γι’ αυτό το λόγο, στρώνετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσει η ζύμη. Αν δεν έχετε χαρτί ψησίματος, πασπαλίζετε το ταψί με άφθονο αλεύρι ή το αλείφετε με ταχίνι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με τα 2/3 φλιτζανιού από το χλιαρό νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Σκεπάζετε το μίγμα και το αφήνετε να φουσκώσει λίγο, για περίπου 10-15 λεπτά.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε. Προσθέτετε όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Ρυθμίζετε την ποσότητα του νερού ή του αλευριού ανάλογα με το πόσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική.

Βήμα 3

Αν θέλετε δύο μέτριες λαγάνες, τότε χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνετε την επιφάνεια που δουλεύετε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 2εκ.

Βήμα 4

Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τη λαγάνα. Αν επιλέξετε να κάνετε δύο λαγάνες, τότε αφήνετε αρκετό χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν, αφού θα φουσκώσουν αρκετά. Αλείφετε την επιφάνειά τους με νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι. Πιέζετε τα δάχτυλά σας σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα στις λαγάνες.

Βήμα 5

Σκεπάζετε τις λαγάνες με πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1-1½ ώρα.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρυπάτε την επιφάνεια της κάθε λαγάνας με πιρούνι και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και αφήνετε να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλετε τις λαγάνες από το φούρνο τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις σκεπάζετε με πετσέτα για να μαλακώσουν λίγο.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΦΙΝΑ

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: olivemagazine.gr

The post Όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε σπιτική λαγάνα και να έχει σίγουρη επιτυχία (+συνταγή) first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πατάτες τηγανητές με τον τρόπο της Κρήτης

Συκώτι στη σχάρα με πατάτες τηγανητές

Κοντοσούβλι αρνί τυλιγμένο σε μπόλια

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More