Πολλοί από εμάς χαιρόμαστε που ο καιρός επιτέλους θα χαλάσει, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην αγχωνόμαστε για το κόστος της θέρμανσης.
Δεν είναι όμως όλοι τόσο τυχεροί όταν πιάνει κρύο, χιόνι ή βροχή. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ούτε όλα τα ζώα ένα ζεστό καταφύγιο στο οποίο να μπορούν να χουχουλιάσουν τρώγοντας ζεστό φαγητό. Αυτές τις μέρες, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τα αδέσποτα ζώα που γεμίζουν τις πιλοτές, τα πάρκα και τις πλατείες, ψάχνοντας απεγνωσμένα καταφύγιο και τροφή, ενώ κινδυνεύουν από την υγρασία και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα τις ημέρες της κακοκαιρίας:
– Αν είναι δυνατό, παίρνουμε κάποιο ζώο στο σπίτι μας
Αν είναι δυνατόν, προσφέρετε καταφύγιο σε κάποιο αδέσποτο ζώο, τουλάχιστον ανοίγοντας την πόρτα του γκαράζ ή την εξώπορτα της πολυκατοικίας. Έτσι, θα τα προστατεύσετε από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να τους προκαλέσουν κρυοπαγήματα ή υποθερμία. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας κατά πόσο είναι ασφαλές να συναναστραφεί ένα αδέσποτο ζώο με τα κατοικίδιά σας, καθώς μπορεί να έχει παράσιτα ή λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να τους μεταφέρει. Αν δεν είστε σίγουρος/η σχετικά με την υγεία του ζώου που βάζετε στο σπίτι σας, κρατήστε το σε διαφορετικό χώρο από τα ζώα συντροφιάς σας, και προσφέρετέ του τα δικά του μπολ και τη δική του αμμολεκάνη. Μην κρατήσετε ένα αδέσποτο ζώο για πάνω από 1-3 εβδομάδες αν δεν σκοπεύετε να του δώσετε ένα μόνιμο σπίτι, καθώς θα βιώσει τη λήξη της διαμονής του μαζί σας ως εγκατάλειψη.
– Αν δεν είναι, τους παρέχουμε καταφύγια έξω από το σπίτι
Μπορείτε να αγοράσετε σταθερά, ασφαλή, και αδιάβροχα σπιτάκια, και να τα τοποθετήσετε σε κάποιο απάνεμο μέρος γεμίζοντάς τα με ζεστές κουβέρτες και παλιά ρούχα. Αλλιώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάξετε μόνος/η σας καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα από ξύλο, χαρτόκουτα τα οποία θα ντύσετε με πλαστικές σακούλες, ή πλαστικά κουτιά. Αναζητήστε στο διαδίκτυο μεθόδους για να μονώσετε ένα πλαστικό κουτί και να φτιάξετε ασφαλή και ζεστά σπιτάκια για τα γατάκια ή τα σκυλάκια της γειτονιάς σας.
– Ελέγχουμε πάντα τη μηχανή του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε
Πολλές γάτες του δρόμου βρίσκουν καταφύγιο στη ζεστασιά της μηχανής ενός αυτοκινήτου. Είναι απαραίτητο να χτυπάτε το καπό του αυτοκινήτου αρκετές φορές πριν βάλετε μπρος, ώστε να φύγει κάποιο γατάκι που μπορεί να έχει φωλιάσει μέσα στη μηχανή.
– Ταΐζετέ τα τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας
Αν υπάρχουν αδέσποτα που μένουν κοντά στο σπίτι σας, αφήστε τους τροφή πλούσια σε θερμίδες για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και την ενέργειά τους. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τόνο ή σολομό σε κονσέρβα στην ξηρά τροφή, προσέχοντας όμως να φαγωθεί άμεσα από τα ζώα της γειτονιάς – αλλιώς μπορεί να παγώσει.
– Ελέγχετε συστηματικά τα μπολ με το νερό τους
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, το νερό που προορίζεται για τα αδέσποτα μπορεί να παγώσει. Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μπολ στην πιλοτή ή στην αυλή σας, και γεμίζετέ τα με καθαρό, φρέσκο, ζεστό νερό, ώστε να μπορούν τα ζώα να ανανεώνουν τα υγρά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό τους.
Πηγή: topetmou.gr
The post Πώς να βοηθήσετε τα αδέσποτα στην κακοκαιρία first appeared on Kliktv.gr.