Κατάδυση στο πηγάδι των Σκλιβών: Ντοκιμαντέρ για την εξερεύνηση των σπηλαιοδυτών (vid)

Η εξερεύνηση στο πηγάδι των Σκλιβών ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν η ομάδα Addicted2h2o αποτελούμενοι από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη επισκέφθηκαν την κεντρική γαλαρία στην περιοχή της Πλάκας. Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε απο 12 φεστιβάλ και προβλήθηκε στο Cine Alimos.

Οι εργασίες γεώτρησης στο πηγάδι των Σκλιβών ξεκίνησαν μεταξύ του 1920 και 1930. Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στη συνέχεια στην 3η μεταλλευτική επαφή όπου έγινε μερική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων και στη συνέχεια οι στοές αυτές εγκαταλείφθηκαν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγιναν γεωτρήσεις στην περιοχή περιμετρικά του πηγαδιού και βρέθηκαν νέα πλούσια κοιτάσματα μεταλλεύματος. Με αυτή την ανακάλυψη το 1973 αποφασίστηκε να διανοίξει ένα μεγάλο πέρασμα να συνδέει το κεντρικό ορυχείο 80 με το πηγάδι των Σκλιβών. Η εργασία αυτή λειτούργησε τέσσερα χρόνια έως το 1977 όταν τελικά εγκαταλείφθηκε. Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στην ομάδα ο κύριος Κώστας Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν μηχανικός και εργάστηκε σε αυτά τα ορυχεία για πάρα πολλά χρόνια.

Έδωσε πρόσθετες πληροφορίες, ότι η μηχανή που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του μεταλλεύματος πάνω σε μεγάλα βαγόνια και διάφορα άλλα εργαλεία εξόρυξης αφέθηκαν στη θέση τους όταν ο υδροφόρος ορίζοντας άρχισε να ανεβαίνει εως ώτου να πλημμυρίσει και να σφραγίσει για πάντα το ορυχείο.

Το πηγάδι στο ορυχείο των Σκλιβών φτάνει μέχρι τα 180 μέτρα βάθους από την επιφάνεια, ενώ το πλημμυρισμένο τμήμα που επισκέφτηκε η ομάδα ξεκινά από τα 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα περισσότερα από τα τετρακόσια καί περίπου μέτρα για να φτάσουν στο πλημμυρισμένο τμήμα βρίσκονται σε απότομη πλαγιά.

Εκτός από τη μεταφορά του καταδυτικού εξοπλισμού, μια άλλη δυσκολία είναι η προετοιμασία του εξοπλισμού όταν η ομάδα φτάνει τελικά στο σημείο κατάδυσης. Η είσοδος στο νερό βρίσκεται στο τέλος μιας απότομης πλαγιάς, οπότε όλος ο εξοπλισμός έπρεπε να προετοιμαστεί σε σχετικά σταθερό έδαφος πριν μεταφερθούν προσεκτικά όλα ένα ένα στους δύτες ώστε να ξεκινήσουν την υποβρύχια εξερεύνηση.

Η εξερεύνηση στην εργασία των Σκλιβών ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν η ομάδα Addicted2h2o αποτελούμενοι από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη επισκέφθηκαν την κεντρική γαλαρία στην περιοχή της Πλάκας. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων εξερευνητών των ορυχείων της Λαυρεωτικής, του Ηρακλή Κατσάρου και Βασίλη Στεργίου, και με την βοήθεια του Άκη Πάλλη και Κώστα Ευθημιάδη η ομάδα κατέβηκε στο ορυχείο ώστε να πραγματοποιηθεί υποβρύχια έρευνα και να εντοπίσει την εγκαταλειμμένη μηχανή. Η μηχανή πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε στο ορυχείο όταν αυτό γέμισε με νερό από την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Δείτε το βίντεο:

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα η καταδυτική ομάδα Addicted2h2o έχει πραγματοποιήσει 7 αποστολές στην εργασία των Σκλιβών κινηματογραφώντας για σχεδόν μισό χιλιόμετρο υποβρυχίως και έχοντας φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα όπως η Μηχανή, δύο βαγονέτα εξόρυξης μεταλλεύματος, διάφορα εργαλεία, επίσης ανακάλυψαν και συνδέθηκαν υποβρυχίως με το πηγάδι των Σκλιβών, μετρήθηκε η απόσταση από την επιφάνεια του πηγαδιού μέχρι τον πυθμένα, και τέλος ολοκληρώθηκαν 3D χαρτογράφηση των ξηρών τμημάτων και 2D υποβρυχίως.

Η ομάδα σε συνεργασία με την 8Film Productions και σκηνοθέτη των Χρήστο Γιατράκο ολοκλήρωσε την παραγωγή ντοκιμαντέρ το οποίο επιλέχθηκε από 12 διεθνή φεστιβάλ και προβλήθηκε στο Cine Alimos στις 05 Οκτωβρίου 2023. Η ταινία έλαβε 4 βραβεία μεταξύ αυτού του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Λονδίνου.

Πηγή

The post Κατάδυση στο πηγάδι των Σκλιβών: Ντοκιμαντέρ για την εξερεύνηση των σπηλαιοδυτών (vid) first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Χαλκίδα: Αποτυπώματα και DNA βρέθηκαν στο σπίτι της 63χρονης που δολοφονήθηκε

Εμπραχίμ Ραΐσι: Πώς ο «χασάπης της Τεχεράνης» ηγήθηκε της σφαγής χιλιάδων στο Ιράν

19 Tips για να περάσετε ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More