Πώς αντιλαμβάνονται οι σκύλοι τα μωρά- Γιατί είναι προσεκτικοί μαζί τους

Σίγουρα θα έχετε κάποια εικόνα στο μυαλό σας με ένα μωρό να κοιμάται και δίπλα του κουλουριασμένη μια γούνινη μπάλα να το προσέχει.

Αυτό είναι ένα σκυλάκι που λατρεύει αυτό το μωρό, θέλει να είναι μαζί του συνέχεια, να του δίνει φιλάκια και να παίζει. Χαίρεται με τα γέλια του και απορεί όταν κλαίει.

Είτε έχετε παιδάκι και σκυλάκι στην οικογένειά σας, είτε απλά έχετε δεν κάποιο σχετικό βίντεο θα έχετε συγκινηθεί.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί οι σκύλοι είναι τόσο προσεκτικοί με τα μωράκια, γιατί τους φέρονται με τόση αγάπη και στοργή και πώς τα αντιλαμβάνονται;

Φυσικά δεν είναι όλα τα σκυλιά έτσι, οπότε μπορεί να να παρατηρήσετε μια διαφορετική συμπεριφορά γιατί ζηλεύουν τη δική σας σχέση με το μωρό σας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σκυλάκι σας για τον ερχομό του μωρού σας και να του μάθετε να είναι καλό και ευγενικό γύρω από αυτό το μικρό πλασματάκι. Άλλα πάλι σκυλιά έχουν μια φυσική προδιάθεση να φέρονται σαν δεύτεροι γονείς στα μωρά και θα προσπαθήσουμε παρακάτω να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι που μωράκια και σκυλάκια έχουν αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο.

Λόγος 1

Τα σκυλιά έχουν μάθει να μεγαλώνουν σε αγέλες και να προστατεύουν όσους ανήκουν εκεί. Ειδικά αν έχετε υιοθετήσει αρκετό καιρό το σκυλάκι σας, το πιο πιθανό είναι να σας θεωρεί μέλος της δικής του αγέλης, όπως εσείς το θεωρείτε μέλος της δικής σας οικογένειας. Οπότε, όποιο νέο άτομο μπαίνει στο σπίτι και δείξετε ότι το αγαπάτε και το φροντίζετε, ο σκύλος σας θα το θεωρήσει μέλος της αγέλης του. Θα έχει την ανάγκη να το αγαπήσει κι αυτός και να το προστατέψει όπως ακριβώς θα έκανε και έξω στη φύση. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει ότι τα ένστικτα που υιοθέτησαν οι σκύλοι από τους λύκους δεν έχουν εξαλειφθεί. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει μάλιστα και άλλες συμπεριφορές του σκύλου σας που σχετίζονται με την προστασία, όπως είναι για παράδειγμα ότι ξαπλώνει πάνω σας.

Λόγος 2

Τα σκυλιά συντροφιάς δεν είναι βίαια χωρίς λόγο, ειδικά απέναντι στους ανθρώπους. Αν κάποιος δεν τα ενοχλήσει, δεν πρόκειται ούτε εκείνα να τον ενοχλήσουν. Παρατηρώντας λοιπόν τα ανθρώπινα μωρά, τα οποία δεν είναι επιθετικά αλλά χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου για να κάνουν τα πάντα, τα σκυλιά καταλαβαίνουν ότι είναι ακίνδυνα οπότε τους φέρονται με ευγένεια. Επίσης, μπορούν να «διαβάσουν» τη γλώσσα του σώματος ενός μωρού οπότε καταλαβαίνουν ότι δεν αποτελούν απειλή και έτσι οι άμυνές τους πέφτουν. Ένα ακόμα λόγος που μπορεί τα σκυλιά να θεωρούν τα μωρά ακίνδυνα είναι το μικρό του μέγεθος και ότι δεν είναι αρκετά δυνατά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν ένα κουτάβι συναντά για πρώτη φορά ένα μωρό γιατί το πρώτο μπορεί να είναι λίγο άγαρμπο και στην προσπάθειά του να το πλησιάσει να το ενοχλήσει ή να το τραυματίσει ελαφρά.

Λόγος 3

Ειδικά τα θηλυκά σκυλιά συμπεριφέρονται με ευγένεια στα μωρά γιατί έχουν μητρικό ένστικτο – όσο περίεργο ή και απίθανο να σας φαίνεται. Έτσι λοιπόν τα τετράποδα φιλαράκια μας τείνουν να δίνουν όλη την προσοχή και τη φροντίδα σε ένα μωράκι ώστε να μπορέσουν να το περιποιηθούν, όπως ακριβώς θα έκαναν και με τα κουτάβια τους. Μπορεί να αρχίσουν να γλείφουν το μωράκι, να ξαπλώνουν δίπλα του ή να θέλουν να το ακουμπάνε συνέχεια σα να ήταν το πραγματικό τους παιδί.

Λόγος 4

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί ένας σκύλος να φέρεται με στοργή σε ένα μωρό είναι γιατί μυρίζει διαφορετικά. Όλοι γνωρίζουμε αυτή τη μωρουδίστικη μυρωδιά. Έτσι λοιπόν και ένας σκύλος, ο οποίος μπορεί να μυρίσει πάνω από 1000 φορές καλύτερα από έναν άνθρωπο, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σε αυτή η μυρωδιά των μωρών. Όταν μυρίζει ένα νεογέννητο μωράκι, συνειδητοποιεί ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρό πλασματάκι. Η όσφρησή του, του λέει ότι είναι απόγονος ενός άλλου ζώου, ότι πρέπει να είναι ευγενικός μαζί του, ότι είναι ακίνδυνο και ότι πρέπει να το χειρίζεται με προσοχή.

Λόγος 5

Κι όμως! Τα σκυλιά έχουν συναισθηματική νοημοσύνη, οπότε μπορούν να καταλάβουν πότε πρέπει να είναι ευγενικά και προσεκτικά. Αναλογιστείτε μόνο, ότι οι σκύλοι έχουν τις νοητικές ικανότητες ενός παιδιού 2 με 2,5 ετών. Οι ειδικοί στη συμπεριφορά σκύλων θεωρούν ότι τα τετράποδα φιλαράκια μας είναι σε θέση να νιώσουν βασικά συναισθήματα όπως είναι η ευτυχία, ο φόβος, η θλίψη και ο θυμός. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύεται ότι είναι σε θέση να καταλάβουν τι νιώθουν οι κηδεμόνες τους. Οπότε ο συνδυασμός της γλώσσας του σώματος και των ήχων του κηδεμόνα τους είναι αρκετά για να προσδιορίσουν τη σχέση γονιού-παιδιού και να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα.

Λόγος 6

Τα σκυλιά παρατηρούν και μιμούνται τους κηδεμόνες τους με διάφορους τρόπους. Οπότε αν τον βλέπουν να φέρεται με αγάπη και στοργή σε ένα μωράκι, τότε θα κάνουν κι αυτά ακριβώς το ίδιο. Θα προσπαθήσουν να το προστατέψουν, θα δώσουν όλη τους την αγάπη σε ένα μωράκι και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να είναι συνέχεια κοντά του.

Τελευταίες σκέψεις

Τα σκυλιά είναι εκπληκτικά πλάσματα και πάρα πολύ έξυπνα. Ξέρουν πότε πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο, πότε πρέπει να είναι ευγενικά και πώς να συμπεριφέρονται στα μωράκια. Σημαντικό είναι, ειδικά τις πρώτες φορές που θα έρθει ένα μωρό σε επαφή με ένα σκυλάκι, να υπάρχει επίβλεψη για να μπορέσετε να παρατηρήσετε από κοντά το δεσμό που θα αναπτύξουν. Είναι σίγουρο ότι θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και τα οφέλη και για τους δύο θα είναι πολλά!

Πηγή: topetmou.gr

The post Πώς αντιλαμβάνονται οι σκύλοι τα μωρά- Γιατί είναι προσεκτικοί μαζί τους first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πάσχα και πυροτεχνήματα: Πώς να ηρεμήσετε τον σκύλο σας

Πώς αντιδρούν τα ζώα σε μια ολική έκλειψη ηλίου

Αυτοί είναι οι 5 πιθανοί λόγοι που ο σκύλος σας άρχισε να ουρεί στο κρεβάτι σας- Τι να κάνετε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More