klik.news
Image default
Ελλαδα

Κόλαση επί της γης στην Υεμένη: ΗΠΑ και Βρετανία σφυροκοπούν εγκαταστάσεις των Χούθι – Με αντίποινα απειλούν οι σιίτες αντάρτες

Κόλαση-επί-της-γης-στην-Υεμένη:-ΗΠΑ-και-Βρετανία-σφυροκοπούν-εγκαταστάσεις-των-Χούθι-–-Με-αντίποινα-απειλούν-οι-σιίτες-αντάρτες

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη , δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

#US and #UK strikes targeted more than a dozen #Houthi targets, including radar systems, drone storage and launch sites, ballistic missile storage and launch sites, and cruise missile storage and launch sites, CNN reports. pic.twitter.com/x6iMV0oNDE

— EHA News (@eha_news) January 12, 2024

Τα πυραυλικά πλήγματα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως χτυπήθηκαν τουλάχιστον 12 στόχοι των Χούτι στο κράτος της Αραβικής Χερσονήσου.

BREAKING: VIDEO OF MAJOR AIRSTRIKES IN YEMEN BY US AND UK

– Cities in Yemen Hit with US and UK Airstrikes: Sana’a, Hodeidah, Saada, Dhamar, Taiz, Zabid.

– Pentagon say they bombed 10 targets in Yemen. UAV production facilities and IMD warehouses were attacked.

– A large batch… pic.twitter.com/T41UsDXRt3

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) January 12, 2024

Τα πλήγματα αυτά είναι τα πρώτα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ στην Υεμένη εναντίον των Χούθι από το 2016. Οι τέσσερις πηγές του Reuters στην αμερικανική κυβέρνηση, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν πως θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη είχαν σκοπό να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των ανταρτών Χούθι και καταβλήθηκε προσπάθεια να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι ενέργειες των σιιτών μαχητών ήγειραν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά όλου του κόσμου. Σημείωσαν πως δεν έχουν καταγραφεί ενέργειες αντιποίνων των Χούθι ως τώρα.

«Αν και αναμένουμε πλήρως η επιχείρηση αυτή να μειώσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες των Χούθι (…) και εν καιρώ να μειώσει την κλίση τους να προχωρούν σε τέτοιες επιθέσεις, δεν θα μας εξέπληττε αν βλέπαμε ανταπόδοση κάποιου είδους», επισήμανε ένας από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

🚨BREAKING | #Yemen

The strikes targeted more than a dozen Yemeni locations, including alleged radar systems, drone storage and launch sites, ballistic missile storage and launch sites, and cruise missile storage and launch sites, per a US official. pic.twitter.com/GgFv1p9Fp9

— Palestine Now (@PalestineNW) January 12, 2024

Χούθι: ΗΠΑ και Βρετανία θα πληρώσουν ακριβά

Τα πυραυλικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, πρόσθεσε το δίκτυο.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μετέδωσαν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

AI Translated version of the statement released by Houthi Leader Abdul-Malik al-Houthi#Yemen #Houthi #UnitedStates #UnitedKingdom https://t.co/fPVyS9P5W4 pic.twitter.com/cCfVmRyTkD

— Raw Reporting (@Raw_Reporting) January 11, 2024

Οι δηλώσεις αυτές είναι σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε την Πέμπτη ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι, ο οποίος απείλησε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

Pres. Biden issues a statement after the U.S. retaliated against “Houthi attacks against international maritime vessels in the Red Sea.”

“These attacks have endangered U.S. personnel, civilian mariners, and our partners, jeopardized trade, and threatened freedom of navigation.” pic.twitter.com/KEXi6gMJye

— ABC News (@ABC) January 12, 2024

Η ανακοίνωση του Ρίσι Σούνακ: «Απαραίτητα και αναλογικά» τα πλήγματα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

BREAKING Prime Minister Rishi Sunak confirms the RAF has carried out strikes on Houthi targets, saying the ‘UK will always stand up for freedom of navigation’

Israel-Hamas war latest: https://t.co/3H3CVyJv9v

📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/bIFlEIXE6o

— Sky News (@SkyNews) January 12, 2024

The post Κόλαση επί της γης στην Υεμένη: ΗΠΑ και Βρετανία σφυροκοπούν εγκαταστάσεις των Χούθι – Με αντίποινα απειλούν οι σιίτες αντάρτες first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Οι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε στα ομαδικά προγράμματα γυμναστικής

klik

Φωτιά σε ΙΧ στην Κακιά Σκάλα

klik

Κλήθηκε στην εθνική ο Αγκιμπού Καμαρά

klik

Παγκόσμιο βραβείο για το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας – Ποια υπόθεση «έβγαλε»

klik

Κι ο Ραγκούσης αντιδρά για τους «νοικοκυραίους» του Κασσελάκη

klik

Καιρός: Ζέστη και τοπικές βροχές – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες

klik

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy