Μηλόξυδο: Τα οφέλη του για την υγεία είναι γνωστά εδώ και αιώνες και μάλιστα έχουν επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών
Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιμικροβιακό, αδυνατιστικό αλλά και καλλυντικό.
Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών του ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί η καρδιοπροστατευτική του δράση, καθώς διαπιστώθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης!
Σύμφωνα με έρευνα του Δρ Τζέιμς Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Άστον στο Μπέρμιγχαμ, η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη περίπου κατά 13%.
Ο Δρ Μπράουν έκανε την ανακάλυψη αυτή στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους ιατρικούς συντάκτες και το ιατρικό προσωπικό της εκπομπής Trust Me I’m A Doctor του BBC2, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Mail Online.
Τα ευρήματα του Δρ Μπράουν υποδεικνύουν ότι τα οφέλη του μηλόξυδου σε σχέση με τη χοληστερίνη προκύπτουν από ποσότητα 30 ml ημερησίως, σε διάλυμα που περιέχει επίσης 200 ml νερό. Το διάλυμα πρέπει να καταναλώνεται πριν το φαγητό.
Η μείωση της χοληστερίνης –ιδιαίτερα της «κακής» LDL– θεωρείται απαραίτητο μέτρο πρόληψης σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Τα οφέλη του μηλόξυδου εκτιμάται ότι πηγάζουν κυρίως από το οξικό οξύ που περιέχει.
Μηλόξυδο: 8 λάθη στη χρήση του που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας
Το μηλόξυδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, πρέπει όμως να το χρησιμοποιείτε με σωστό τρόπο. Μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα, ωφελεί το πετπικό και την υγεία της καρδιάς. Τα λάθη στη χρήση του όμως, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία σας.
Δείτε τι κάνετε λάθος και πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε το μηλόξυδο για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του.
Το πίνετε σκέτο: Το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά και να ωφελήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η γεύση του όμως δεν είναι και η πιο ευχάριστη, γι’ αυτό οι περισσότεροι το πίνουν σκέτο και αμέσως μετά πίνουν ή τρώνε κάτι για να καλύψουν την όξινη γεύση του. Λόγω της οξύτητάς του όμως, το σκέτο μηλόξιδο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο και στο στομάχι. Πάντα να αραιώνετε το μηλόξυδο με νερό για να προστατεύετε το λαιμό και το στομάχι σας από το οξύ. Ιδανικά, διαλύστε ένα μέρος μηλόξυδου σε 10 μέρη νερού.
Το πίνετε μετά το φαγητό: Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του μηλόξυδου στο αδυνάτισμα, πρέπει να το λαμβάνετε με άδειο στομάχι, καθώς κάποιες τροφές μπορούν να αδυνατίσουν τη δράση του. Αν το πίνετε πριν φάτε, θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε καλύτερα τις τροφές. Οι ειδικοί συστήνουν να αφήνετε να περάσουν τουλάχιστον 20 λεπτά μετά την πρόσληψή του μέχρι να φάτε.
Το εισπνέετε: Όσο ωφέλιμο είναι για το πεπτικό και την καρδιά σας, τόσο βλαβερό μπορεί να γίνει για τους πνεύμονες. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε να το εισπνέετε όταν το πίνετε.
Το πίνετε χωρίς καλαμάκι: Ακόμη και όταν είναι αραιωμένο, το μηλόξυδο είναι πολύ όξινο και μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Μην το πίνετε λοιπόν γουλιά-γουλιά από ποτήρι αλλά χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλαμάκι, ώστε να έρχεται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με τα δόντια σας. Αποφεύγετε επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μηλόξυδου.
Πίνετε μεγάλη ποσότητα: Ο κανόνας όσο περισσότερο τόσο καλύτερα δεν ισχύει για το μηλόξυδο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι ή καούρα. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε τις σταδιακά, για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Ακόμη και αν δεν έχετε πρόβλημα, μην πίνετε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας αραιωμένες σε νερό κάθε φορά.
Το πίνετε πριν τον ύπνο: Η κατάποση μηλόξυδου πριν κοιμηθείτε μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα στον οισοφάγο. Μείνετε τουλάχιστον μισή ώρα σε όρθια θέση μετά την κατανάλωσή του, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο παλινδρόμησης και ερεθισμού του οισοφάγου.
Έχετε ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Ενώ το μηλόξυδο ωφελεί σε γενικές γραμμές το πεπτικό, στην περίπτωση που έχετε ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οξύτητά του μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το πάρετε.
Το βάζετε απευθείας στο δέρμα: Τα οφέλη του μηλόξυδου για την επιδερμίδα είναι πολλά: μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και της πιτυρίδας, αλλά και των ηλιακών εγκαυμάτων. Μην το χρησιμοποιείτε όμως ποτέ αδιάλυτο απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να καταστρέψει τα δερματικά κύτταρα, να διαβρώσει την επιδερμίδα και να προκαλέσει ακόμη και χημικά εγκαύματα.
The post Μηλόξυδο: Πόσο ρίχνει τη χοληστερίνη, πόσο να πίνετε τη μέρα first appeared on Kliktv.gr.