Η 8η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα εορτασμού για τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς μάς καλημερίζει με χιούμορ και επίκαιρη διάθεση, αποτυπώνοντας την ημέρα αυτή με τους αγαπημένους του χαρακτήρες, Θανασάκη και Χάρη.
Η γιορτή των Ταξιαρχών τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που θεωρούνται προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας και όσων εργάζονται σε αυτήν. Είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενισχύει το θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα τιμής.
Στο εν λόγω σκίτσο, οι δύο συμμαθητές, Θανασάκης και Χάρης, αναφέρονται στους εορτάζοντες με τον χαρακτηριστικό τους τρόπο:
- Θανασάκης: «Να Δήθουν οι Άγγελοι και οι Αγγελικές, οι Μιχάληδεθ και οι Μιχαέλεθ!»
- Χάρης: «Και οι Γαβρίληδες και οι Γαβριέλες!»
Με αυτή τη χιουμοριστική ανταλλαγή, ο Αρκάς προσθέτει μια δόση χαμόγελου στην εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας.
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Σήμερα, 8 Νοεμβρίου, γιορτάζουν τα εξής ονόματα:
- Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Άντζελα, Άτζελα, Αγγελίνα.
- Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβριέλα, Γαβρίλης, Αραβέλα.
- Μιχαήλ, Μιχάλης, Μιχαέλα, Μισέλ, Μιχαλίτσα.
- Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφειμίτσα.
- Ραφαήλ, Ραφαέλα, Ραφαέλλος, Ραφαηλία.
- Σταμάτης, Σταματία, Ματίνα, Σταματίνα.
- Ταξιάρχης, Ταξιαρχούλα.
- Μεταξία, Μεταξούλα, Ταξούλα.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
The post Αρκάς: Η εορταστική καλημέρα για τη γιορτή των Ταξιαρχών first appeared on Kliktv.gr.