Γερμανία: Η συρρίκνωση της οικονομίας βάζει φωτιά στη γερμανική κυβέρνηση – Κίνδυνος κατάρρευσης

Το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ κλυδωνίζει την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας. 

Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, που καταστράφηκε από εσωτερικές διαμάχες και παράλυση πολιτικής λόγω μιας στάσιμης οικονομίας, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Δεν φαίνεται πιθανό να διαρκέσει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα μπορούσε να πέσει αμέσως μετά από μια δυσάρεστη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που κορυφώνεται αυτόν τον μήνα, λένε οι αναλυτές. Τα κύρια πολιτικά κόμματα έχουν ήδη διαμορφώσει τις θέσεις τους στην προεκλογική εκστρατεία και οι ηγέτες των συνασπισμών μετά βίας μιλούν.

Το αυξανόμενο ρήγμα έγινε πιο εμφανές το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένα έγγραφο θέσης που διέρρευσε από τον αρχηγό ενός κόμματος του συνασπισμού ζήτησε μια θεμελιώδη οικονομική αναμόρφωση που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές και έχει σκοπό να μειώσει το κόστος.

Το οικονομικό έγγραφο των 18 σελίδων γράφτηκε από τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ηγέτη του φιλελεύθερου φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος υπέρ της αγοράς.

Ο κ. Λίντνερ θέλει να περικόψει ορισμένες πληρωμές κοινωνικών υπηρεσιών, να ρίξει έναν ειδικό «φόρο αλληλεγγύης» που προορίζεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επανένωσης της Γερμανίας και να ακολουθήσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και όχι πιο φιλόδοξους εθνικούς — όλα τα αιτήματα που οι εταίροι του στο συνασπισμό είναι πολύ απίθανο να αποδεχθούν.

Αφού τα κόμματα του συνασπισμού έχασαν ψήφους σε τρεις πολιτειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λίντνερ προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες θα γίνουν το «φθινόπωρο των αποφάσεων». Και έχει προτείνει ότι εάν ο συνασπισμός δεν λειτουργήσει υπέρ του, το κόμμα του θα μπορούσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

«Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και επίσης η ασαφής βασική κατεύθυνση – δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης», είπε ο κ. Λίντνερ την Πέμπτη σε διαδικτυακή συνέντευξη. «Η κατάσταση όπως είναι τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε πέρυσι και μετά βίας γλίτωσε την ύφεση φέτος. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων είναι χαμηλή και το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο έχει αμφισβητηθεί σοβαρά από την επιβράδυνση της ίδιας της Κίνας και από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ επανεκλεγεί, είναι πιθανό να θέσει τρομερές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το εμπόριο. Θα ήταν μια κακή στιγμή για τη Γερμανία, έναν κεντρικό παράγοντα στην Ευρώπη, να διοικείται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με μικρή ικανότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων και απασχολημένη με την εσωτερική της πολιτική, προειδοποίησαν οι αναλυτές.

“Εγώ είμαι ο καγκελάριος”, τόνισε ο Όλαφ Σολτς και ζήτησε “σοβαρότητα” από τους κυβερνητικούς εταίρους του

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έκρυψε σήμερα την ενόχλησή του για τα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους εταίρους του για «σοβαρότητα».

«Εγώ είμαι ο καγκελάριος. Το θέμα είναι να ξεπερνάμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Το θέμα είναι η οικονομία και οι θέσεις εργασίας. Το θέμα είναι ο πραγματισμός και όχι η ιδεολογία. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν και για να γίνει αυτό, πρέπει κανείς να εργάζεται σοβαρά. Αυτό είναι που περιμένω από όλους», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα ο καγκελάριος είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που προκλήθηκε με το κείμενο θέσεων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο τελευταίος και το οποίο εν πολλοίς θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση, καθώς ζητά σχεδόν συνολική ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής.

«Δεν θέλουμε τη ρήξη. Και υποθέτουμε ότι και οι άλλοι θα είναι πιστοί στην κυβερνητική συμφωνία και ότι θα ολοκληρώσουμε από κοινού την δουλειά που κάνουμε εδώ», δήλωσε ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ, ενώ ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε ότι «είναι η χειρότερη στιγμή για να διαλυθεί η κυβέρνηση» και έκανε λόγο για «άσχημες ημέρες για τη Γερμανία οι οποίες δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» και εξέφρασε την κατανόησή του για την απογοήτευση των πολιτών. Έκκληση για «να συμμαζευτούμε λίγο όλοι και απλώς να κάνουμε τη δουλειά μας», απηύθυνε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επικαλούμενη από την Ουκρανία το «πνεύμα της διεθνούς ευθύνης».

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ εμφανίζεται πάντως τώρα διατεθειμένος να διαθέσει στον προϋπολογισμό τους πόρους που προορίζονταν για την επιδότηση της επένδυσης της Intel, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία. Τα κονδύλια «μπορούν φυσικά τώρα να συμβάλουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού κενού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επιδίωκε έως τώρα να διαθέσει τους πόρους των περίπου 10 δισεκατομμυρίων σε έργα για το κλίμα. Οι τρεις εταίροι αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση αύριο, ενόψει και της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη το απόγευμα.

Ενδεχόμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και στους Πράσινους, οι οποίοι θα εκλέξουν τη νέα ηγεσία τους στα μέσα του μήνα και σχεδίαζαν να αποφασίσουν την προεκλογική στρατηγική και το νέο τους πρόγραμμα τον επόμενο Μάρτιο. Μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία θα ήταν λοιπόν δύσκολη και από άποψη οργάνωσης. Αντιθέτως, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατείνεται ότι βρίσκεται εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα. Ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση «πρέπει τώρα να αναλάβει την μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη και να τελειώσει το θέμα – Η Γερμανία χρειάζεται μια επανεκκίνηση και εκλογές το συντομότερο». Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρτιν Χούμπερ ζήτησε μάλιστα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να παρέμβει «και να ξεκαθαρίσει σε αυτούς που καυγαδίζουν ότι είναι ώρα για εκλογές».

Πηγή

The post Γερμανία: Η συρρίκνωση της οικονομίας βάζει φωτιά στη γερμανική κυβέρνηση – Κίνδυνος κατάρρευσης first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πόθεν Έσχες: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις – Αυστηρές οι ποινές

ΑΑΔΕ: Τα τέσσερα «όπλα» για να πιαστούν οι φοροφυγάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Η… περιποιημένη γιάφκα του Παγκρατίου – Ψάχνουν γιατί την επισκέφθηκε πρόσφατα ο κάτοχός της

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More