Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες

Μοναδικές ομορφιές αλλά και περίεργα μέρη που τα ακολουθούν διάφοροι θρύλοι ολοκληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό της Κρήτης.

Ένα από αυτά τα μέρη είναι και το βουλισμένο αλώνι το όνομα του οποίου το έδωσαν οι Κρητικοί λόγω της καθίζησης του εδάφους.

Λίγο πριν από το χωριό Μάραθος, στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα μέρος που καταλαμβάνει πάντα μια θέση στις λίστες με τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη γεωλογία και ονομάζεται δολίνη. Συνήθως έχει μικρές διαστάσεις 20 -50 μέτρα διάμετρο και 5- 10 μέτρα βάθος. Κι ενώ τις πιο πολλές φορές οι επιστήμονες μπορούν να πουν για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε αυτήν την περίπτωση η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις, που φτάνουν τα 50 μέτρα βάθος και 90 μέτρα διάμετρο, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα….

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει από τους ειδικούς, πριν από εκατοντάδες χρόνια, κάτω από το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε ένα σπήλαιο του οποίου η οροφή υποχώρησε. Ωστόσο, το σπήλαιο δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την ύπαρξή του.

Ο θρύλος του Προφήτη Ηλία
Την ώρα που η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η λαϊκή παράδοση από την άλλη θέλει στο σημείο αυτό να βρισκόταν ένα μεγάλο αλώνι το οποίο βούλιαξε μέσα στη γη παρασύροντας και τον ιδιοκτήτη του.
Ένα καλοκαίρι, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο γεωργός πήγε στο αλώνι μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του για να αλωνίσει, παρόλο που τη μέρα αυτή δεν αλωνίζουν.

Έτσι ο Προφήτης Ηλίας για να τον τιμωρήσει βούλιαξε το αλώνι που κατάπιε τον γεωργό και την οικογένειά του. Λέγεται μάλιστα πως από τότε και κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, ακούγεται ο ήχος των άχυρων που θροίζουν και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»

Το Βουλισμένο Αλώνι είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς λάτρεις της αναρρίχησης καθώς έχει διαδρομές από εκπαιδευτικές μέχρι πολύ δύσκολες. Η αμφιθεατρική του διάταξη προσφέρει πολύ καλή ακουστική και γι’αυτό ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις είχε προτείνει να διαμορφωθεί σε υπαίθριο θέατρο.


ΠΗΓΗ

The post Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Συρία: 82 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα

ΔΥΠΑ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 25.000 νέων

Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More