Η μυρωδιά του θανάτου και η περίεργη επίδρασή της στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Πώς αντδρά ο άνθρωπος σε αυτό που αποκαλείται η μυρωδιά του θανάτου, που απελευθερώνεται από πτώματα που αποσυντίθεται

Έρευνες αποκάλυψαν ότι η μυρωδιά του θανάτου μπορεί να έχει εκπληκτική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι τα σώματα απελευθερώνουν μια ένωση που ονομάζεται πουτρεσκίνη, η οποία είναι ουσιαστικά η δύσοσμη μυρωδιά που αφήνουν τα πτώματα όταν αποσυντίθενται.

Στη μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology , οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν εάν η πουτρεσκίνη σηματοδοτούσε μια απειλή στους ανθρώπους που πυροδοτούσε αμυντικές συμπεριφορές.

Τα 4 πειράματα

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα από τα τρία αρώματα (πουτρεσκίνη, αμμωνία ή νερό) σε βαμβακερά μαξιλάρια μια ώρα πριν από την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν κλικ σε μια κόκκινη κουκκίδα σε μια δοκιμή υπολογιστή όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούν την επαγρύπνησή τους.

Το δεύτερο πείραμα εμβαθύνει στη συμπεριφορά διαφυγής. Χορηγήθηκαν τα ίδια τρία αρώματα και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν 80 μέτρα μακριά. Ο χρόνος που τους πήρε παρακολουθήθηκε.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια εργασία με το στέλεχος της λέξης αφού εκτέθηκαν στις τρεις μυρωδιές. Για παράδειγμα, ένα γράμμα έλειπε από μια λέξη και έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα κατάλληλο γράμμα για να την ολοκληρώσουν. Τους ζητήθηκε να κάνουν μια βόλτα 60 μέτρων με την παρακολούθηση του χρόνου.

Τέλος, στο 4ο πείραμα, διερευνήθηκε η επιρροή της πουτρεσκίνης στις αμυντικές συμπεριφορές – ακόμα και όταν η μυρωδιά δεν μπορούσε να ανιχνευθεί από το άτομο.

Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μικρές συγκεντρώσεις πουτρεσκίνης και αμμωνίας και τους ζητήθηκε να διαβάσουν ένα δοκίμιο από έναν συγγραφέα που ήταν επικριτικός για τις δυτικές αξίες. Τους ρώτησαν τις σκέψεις τους και η ταχύτητα που ολοκλήρωσαν το ερωτηματολόγιο υπαγόρευσε την επιθυμία τους να δραπετεύσουν.

Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε ότι η έκθεση στην πουτρεσκίνη συσχετίστηκε με αυξημένη επαγρύπνηση. Οι συμμετέχοντες φάνηκαν να περπατούν πιο γρήγορα και να απεικονίζουν πιο αμυντικές συμπεριφορές.

“Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και η σύντομη έκθεση στην πουτρεσκίνη κινητοποιεί απαντήσεις διαχείρισης απειλών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών απειλών. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη χημική ένωση (πουτρεσκίνη) μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία ως σήμα απειλής” είπαν οι συγγραφείς.

Αν και η έμφυτη απόκριση στα χημειοσήματα εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, η ικανότητα των ανθρώπων να ενσωματώνουν τις μαθημένες πληροφορίες σε πολιτισμικές πρακτικές είναι πέρα ​​από κάθε αμφισβήτηση. Κατά συνέπεια, το μέγεθος των συγκεκριμένων αποκρίσεων της χημειοαισθητηριακής απειλής θα μπορούσε να είναι διαφορετικό σε πολιτισμούς όπου οι άνθρωποι εκτίθενται συχνότερα σε πουτρεσκίνη.

Ομοίως, οι αντιδράσεις στην πουτρεσκίνη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των πολιτισμών με διαφορετικές πρακτικές ταφής (π.χ. πρακτικές ταρίχευσης, διάρκεια πριν από την ταφή). Ο τρόπος με τον οποίο οι οσφρητικές πληροφορίες διαμορφώνουν άλλες αισθητηριακές εισροές είναι αναμφίβολα κεντρικός για το εάν θα ερμηνευθούν ως απειλητικές.

Ωστόσο, η εξέταση του κατά πόσον η πουτρεσκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια λεπτή υπενθύμιση του θανάτου και εάν επηρεάζει τις πολιτισμικές πεποιθήσεις, αξίες και πρακτικές, θα άνοιγε συναρπαστικές κατευθύνσεις έρευνας.

Πηγή

The post Η μυρωδιά του θανάτου και η περίεργη επίδρασή της στην ανθρώπινη συμπεριφορά first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πόθεν Έσχες: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις – Αυστηρές οι ποινές

ΑΑΔΕ: Τα τέσσερα «όπλα» για να πιαστούν οι φοροφυγάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Η… περιποιημένη γιάφκα του Παγκρατίου – Ψάχνουν γιατί την επισκέφθηκε πρόσφατα ο κάτοχός της

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More