Ο γιατρός που δημιούργησε ωάριο από δυο γυναίκες εξηγεί για τη μέθοδό του που συζητά όλος ο κόσμος

Στο επίκεντρο του κόσμου βρέθηκε ένα ζευγάρι από τον Πειραιά που κατάφερε να αποκτήσει ένα υγιέστατο αγοράκι χάρη σε μια διεθνώς πρωτοποριακή ελληνική τεχνική. Η Ματίνα Καραβοκύρη  κατάφερε να γίνει μητέρα με την βοήθεια μιας άλλης γυναίκας.

Ειδικότερα, η άλλη γυναίκα έδωσε στην βιολογική μητέρα μέρος του ωαρίου της χωρίς το γενετικό υλικό της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυνατό ωάριο.

Η δεύτερη γυναίκα δηλαδή έδωσε το κυτταρόπλασμα, το οποίο αποτελεί το ενεργειακό φορτίο, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα μιτοχόνδρια. Ο γιατρός, Παναγιώτης Ψαθάς, μιλά στο TLIFE για το επίτευγμά του και απαντά στα αρνητικά σχόλια που έκαναν το γύρο του διαδικτύου.

-Πείτε μας με δύο λόγια πως ξεκίνησε αυτή ιδέα. Ποια ήταν η διαδικασία;

Καταρχήν αυτή η ιδέα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Πρώτα έγιναν πειράματα σε πειραματόζωα τα οποία πειράματα διενεργήθηκαν στα εργαστήρια των συνεργατών μας στην Ισπανία και τα αποτελέσματα βραβεύθηκαν στο Παναμερικανικό Συνέδριο που αφορά θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παίρνοντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 1700 αιτήσεις.

Εκ των υστέρων καταθέσαμε φάκελο με το roject στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία μας αδειοδότησε να προχωρήσουμε την έρευνα σε ανθρώπινα ωάρια. Αυτό διήρκεσε περίπου 1,5 με 2 χρόνια. Κάναμε πειράματα για την ασφάλεια της τεχνικής και προχωρήσαμε στην κλινική εφαρμογή.

Το παιδί που γεννήθηκε είναι το πρώτο από την κλινική εφαρμογή της μεθόδου σε γυναίκα η οποία είχε πέντε αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτή η γυναίκα είναι γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι 2.960 γραμμάρια και πλέον είναι τρισευτυχισμένη!

– Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις γυναίκες; Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να πληρεί η εκάστοτε γυναίκα;

Η  τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε γυναίκα και για οποιονδήποτε λόγο. Εφαρμόζεται μόνο σε γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί έχουν φτωχής ποιότητας έμβρυα. Μάλιστα, η κακή ποιότητα των εμβρύων οφείλεται σε κακή ποιότητα ωαρίων και μόνο. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος. Ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν αυτές οι γυναίκες  είναι να έχουν κάνει πάνω από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

-Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδας που κάνουν λόγο για μη ασφάλεια της μεθόδου και υποστηρίζουν την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο παρεμβαίνουμε στη φύση μας. Τι απαντάτε σε όλα τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται και γράφονται;

Αρχικά, το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανία έχει αδειοδοτήσει συγκεκριμένες μονάδες εξωσωματικής για να προβούν σε αυτή την εφαρμογή της τεχνικής. Δεύτερον, τους έχει αδειοδοτήσει για να κάνουν αυτή την τεχνική σε γυναίκες που πάσχουν από μιτοχονδριακές παθήσεις. Εμείς λοιπόν εφαρμόσαμε αυτή την τεχνική σε γυναίκες που πάσχουν από υπογονιμότητα. Διότι η υπογονιμότητα είναι αρρώστια. Θεωρείται πάθηση.

Άρα λοιπόν, θεραπεύουμε συγκεκριμένες μορφές υπογονιμότητας  με αυτή την τεχνική και βρισκόμαστε στη φάση της κλινικής έρευνας, με την οποία θέλουμε να αποδείξουμε ότι πραγματικά αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα υπογόνιμα ζευγάρια. Άρα, όσο, θεωρητικά, γιατί το είπατε, επειδή γενικά δεν ισχύει, παρεμβαίνουμε στη φύση δεν παρεμβαίνει κανείς στη φύση.

Όλες οι διαδικασίες και όλες οι τεχνικές της ιατρικής θεωρούνται «παρέμβαση» στη φύση. Ούτε εμείς ούτε κανείς δεν θεωρεί ότι αυτό είναι παρέμβαση στη φύση. Η ιατρική και όλες της οι τεχνικές έρχονται για να βοηθήσουν τη φύση. Άλλωστε, με αυτή την τεχνική δεν παρεμβαίνουμε στο γενετικό κώδικα της γυναίκας.

Πηγή: www.newsone.gr

The post Ο γιατρός που δημιούργησε ωάριο από δυο γυναίκες εξηγεί για τη μέθοδό του που συζητά όλος ο κόσμος first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πλημμύρες στην Ισπανία: Στους 89 ανέρχονται οι αγνοούμενοι – 62 σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Θα ρθει ένας και θα καταλάβεις γιατί δε προχώρησε με όλους τους άλλους!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More