Τι σημαίνει η σπάνια λέξη ατερπής

Η λέξη ατερπής προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα τέρπω, που σημαίνει ευχαριστώ ή χαροποιώ. Το πρόθεμα «α» υποδηλώνει άρνηση, κι έτσι το επίθετο ατερπής σημαίνει αυτός που δεν προκαλεί χαρά, που δεν είναι ευχάριστος, ανιαρός.

Στη σύγχρονη χρήση, η λέξη παραπέμπει σε κάτι που είναι άχαρο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον ή που δεν προσφέρει ικανοποίηση. Σπάνια συναντάται σε καθημερινό λόγο, καθώς ανήκει στην κατηγορία των λέξεων που έχουν σχεδόν ξεχαστεί, αν και συναντάται κυρίως σε λογοτεχνικά ή ποιητικά κείμενα.

Παραδείγματα χρήσης

  1. Λογοτεχνική χρήση:
    • “Η ατερπής ημέρα δεν προσέφερε καμία ευχαρίστηση, γεμάτη με βαρετές συζητήσεις και άχρηστες υποχρεώσεις.” Εδώ η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ημέρα που ήταν ανιαρή και χωρίς ενδιαφέρον.
  2. Σε περιγραφή συναισθημάτων:
    • “Η ζωή του είχε γίνει ατερπής, δίχως νόημα και χαρά μετά την απώλεια της αγαπημένης του.” Σε αυτό το παράδειγμα, η λέξη “ατερπής” εκφράζει την αίσθηση της απόλυτης απουσίας ευχαρίστησης ή ικανοποίησης στη ζωή.
  3. Ποιητική χρήση:
    • “Ο άνεμος σήκωσε ατερπείς ψιθύρους, που χάθηκαν στο κενό της σιωπής.” Το παράδειγμα αυτό δείχνει μια πιο αφηρημένη και καλλιτεχνική χρήση της λέξης για να περιγράψει κάτι που δεν προσφέρει καμία συναισθηματική απήχηση.

Η λέξη ατερπής είναι ένα σπάνιο και εκλεπτυσμένο επίθετο που περιγράφει κάτι ή κάποιον που δεν φέρνει καμία χαρά, ενδιαφέρον ή ικανοποίηση. Χρησιμοποιείται κυρίως στη λογοτεχνία ή την ποίηση, αλλά μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλες μορφές επικοινωνίας για να περιγράψει μια κατάσταση βαρετή ή απογοητευτική.

The post Τι σημαίνει η σπάνια λέξη ατερπής first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Υψηλός κίνδυνος φωτιάς για άυριο Τετάρτη 23/10 – «Συναγερμός» για πέντε περιοχές

Αλέξης Τσίπρας: «Πνίγηκε» στις αγκαλιές του κόσμου κατά την έξοδό του από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μια αισθητικός των διάσημων λέει ποια καλλυντικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείς στην εγκυμοσύνη

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More