Μετά από ένα δεκαπενθήμερο στρατιωτικού θριάμβου, ποιο είναι το τελικό παιχνίδι του Ισραήλ; «Πού οδεύει το Ισραήλ, όταν ο μόνος ορίζοντας που προσφέρουν οι ηγέτες του είναι ο πόλεμος;» διερωτάται μεταξύ άλλων και η Haaretz σε κύριο άρθρο της
Τα «γεράκια» στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η επίθεση με πυραύλους της Τεχεράνης νομιμοποιεί μια άμεση επίθεση στο Ιράν αλλά μπορούν πράγματι να εγγυηθούν «οι διαρκείς πόλεμοι» μεγαλύτερη ασφάλεια;
Το Ισραήλ απολαμβάνει μια στιγμή θριάμβου σε στρατιωτικό επίπεδο και επίπεδο πληροφοριών, σημειώνει η Έμα Γκρέιαμ Χάρισον της Guardian. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, σκότωσε έναν «αρχέγονο εχθρό» στο μυστικό καταφύγιό του, αποδεκάτισε την ηγεσία της Χεζμπολάχ, ανατίναξε τα δίκτυα επικοινωνίας της μαχητικής ομάδας και τμήματα του οπλοστασίου της και ταπείνωσε τον χορηγό της, το Ιράν. Καθώς τα χερσαία στρατεύματά του βάδιζαν στον Λίβανο, το Ισραήλ απέκρουσε μια μεγάλης κλίμακας ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.
Ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θέλουν ξεκάθαρα να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, βλέποντας μια στιγμή που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να αναδιαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή. Τα «γεράκια» υποστηρίζουν ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ δίνει στη χώρα μεγαλύτερη νομιμότητα να επιτεθεί άμεσα και όχι μόνο να στοχεύει ιρανούς πληρεξουσίους.
Λιγότερο σαφές είναι πού αναμένουν να οδηγήσει μια ευρύτερη ισραηλινή εκστρατεία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ αναγνώρισε σιωπηρά ότι δεν μπορούσαν να καταστρέψουν τη Χεζμπολάχ όταν έθεσαν τους περιορισμένους στόχους τους για την Επιχείρηση «Βέλη του Βορρά».
Στόχος τους είναι να επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν σε περιοχές που δέχθηκαν επίθεση από τη Χεζμπολάχ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Στη Γάζα, αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την «ολική νίκη» επί της Χαμάς.
Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν ένα επίτευγμα τακτικής που θα ταλαιπωρήσει την ομάδα προς το παρόν και μπορεί να την ακρωτηριάσει μακροπρόθεσμα, αλλά δεν συνιστά στρατηγική ήττα που θα εξαλείψει την απειλή για το Ισραήλ από το εσωτερικό του Λιβάνου.
Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο γενιές ηγετών, των οποίων οι οργανώσεις επέζησαν ή εξελίχθηκαν μετά τις δολοφονίες. Τόσο ο Nασράλα όσο και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγια που σκοτώθηκε νωρίτερα φέτος στην Τεχεράνη, αντικατέστησαν ηγέτες που είχαν επίσης δολοφονηθεί από το Ισραήλ.
Οι επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, αφαιρώντας ολόκληρα κλιμάκια διοικητών της Χεζμπολάχ. Αλλά ακόμα κι αν η ζημιά αποδεικνυόταν μοιραία για την ομάδα με τη σημερινή της μορφή, η κατάρρευσή της δεν θα πρόσφερε καμία εγγύηση μεγαλύτερης ασφάλειας.
Αφού η «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Λίβανο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Χεζμπολάχ επεκτάθηκε εκεί. Άλλες συγκρούσεις προσφέρουν επίσης τραγικά παραδείγματα.
Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύχθηκε από την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Αχτάρ Μανσούρ, το 2016 με ένα drone, ελπίζοντας να ανοίξουν το δρόμο για μια ειρηνευτική συμφωνία. Πέντε χρόνια αργότερα, μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και πήραν τον έλεγχο της χώρας.
Ούτε οι καταστροφικές εναρκτήριες εκρήξεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ προσφέρουν καμία εγγύηση ότι θα κερδίσει έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Το 2003, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ ανέτρεψε γρήγορα τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά άνοιξε το δρόμο για έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο των φατριών που συνδέονται με τον περιφερειακό εχθρό της Ουάσιγκτον, το Ιράν.
Η διακήρυξη της νίκης του Τζορτζ Μπους κάτω από ένα πανό «Ολοκληρώθηκε η αποστολή» σε ένα αεροπλανοφόρο προοριζόταν ως μια διαρκής εικόνα της αμερικανικής δύναμης και έγινε αντίθετα ένα σύμβολο της ύβρεως των ΗΠΑ. Το Ισραήλ έχει σχεδόν ανυπέρβλητο πλεονέκτημα έναντι της Χεζμπολάχ και του Ιράν στις αεροπορικές επιθέσεις μεγάλων αποστάσεων, την προηγμένη τεχνολογία και την κατασκοπεία.
Τώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα εισέρχονται στον Λίβανο ωστόσο, τα στρατιωτικά τους πλεονεκτήματα ενδέχεται να μειωθούν. Επί του εδάφους, η μαχητική ομάδα μπορεί να αναπτύξει μαχητές που έχουν σκληραγωγηθεί από χρόνια μάχης στη Συρία, έχουν σκάψει δίκτυα από τούνελ σε λόφους και γνωρίζουν κάθε εκατοστό του εδάφους.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης η χερσαία επιχείρηση είχε συμπληρώσει λιγότερο από δύο ημέρες, αλλά οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Ήταν μια αιματηρή έναρξη του εβραϊκού νέου έτους.
«Πού οδεύει το Ισραήλ, όταν ο μόνος ορίζοντας που προσφέρουν οι ηγέτες του είναι ο πόλεμος;» διερωτήθηκε η εφημερίδα Haaretz σε ένα κύριο άρθρο της για να σηματοδοτήσει τη γιορτή. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα μας ευλογήσει μια βαθιά αλλαγή στην ηγεσία και ένα νέο όραμα για τη χώρα».
Η εστίαση σε βραχυπρόθεσμους τακτικούς στόχους έχει σημαδέψει επίσης την διοίκηση του Νετανιάχου στον πόλεμο στη Γάζα, παρά την πίεση από τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, και από το εσωτερικό του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση ενότητας που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατέρρευσε όταν ο Μπένι Γκαντζ, μέλος και κύριος αντίπαλος του Νετανιάχου, ζήτησε ένα σχέδιο για το μεταπολεμικό μέλλον της περιοχής. Όταν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, έφυγε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Η ανθρωπιστική καταστροφή που εξαπολύθηκε από αυτή την εκστρατεία έχει απομονώσει το Ισραήλ διεθνώς καθώς αντιμετωπίζει το Ιράν, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί ηγέτες στην περιοχή που μπορεί ιδιωτικά να επευφημούν οτιδήποτε αποδυναμώνει την Τεχεράνη.
Η Ιορδανία μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ, έχει ομαλοποιήσει μαζί του τις διπλωματικές σχέσεις και τον Απρίλιο εντάχθηκε στον στρατιωτικό συνασπισμό που το υπερασπίζεται από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις. Καθώς το Ισραήλ ετοιμαζόταν να εισέλθει στον Λίβανο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Aιμάν Σαφάντι αναρωτήθηκε εάν ο γείτονάς του επιζητούσε ασφάλεια ή στρατιωτική υπεροχή.
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήρθε σήμερα εδώ και είπε ότι το Ισραήλ είναι περικυκλωμένο από αυτούς που θέλουν να το καταστρέψουν», είπε σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ, μιλώντας για τις 57 χώρες μέλη της μουσουλμανικής-αραβικής επιτροπής.
«Μπορώ να σας πω πολύ κατηγορηματικά, όλοι μας είμαστε πρόθυμοι να εγγυηθούμε αυτή τη στιγμή την ασφάλεια του Ισραήλ υπό την προϋπόθεση οτι θα τερματίσει την κατοχή και θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Αν δεν θέλει τη λύση των δύο κρατών, μπορείτε να ρωτήσετε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ποιος είναι ο τελικός τους στόχος, εκτός από απλούς πολέμους και πολέμους;»
Guardian
Πηγή
The post Ανάλυση: Ποιος είναι ο τελικός στόχος του Ισραήλ; Πώς θα τελειώσει η αιματηρή παρτίδα; first appeared on Kliktv.gr.