Εξαπλώνεται στις ΗΠΑ το νέο στέλεχος του κορονοϊού XEC

Ο ιός COVID XEC αντιπροσωπεύει ένα ανακάτεμα δύο απογόνων του περσινού στελέχους JN.1.

Η νέα παραλλαγή έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 25 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης (GISRS), όπως αναφέρει το WebMD.

Ορισμένες από τις πολιτείες με τα περισσότερα κρούσματα – 10 ή περισσότερα το καθένα – περιλαμβάνουν την Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο ιός COVID XEC αντιπροσωπεύει ένα ανακάτεμα δύο απογόνων του περσινού στελέχους JN.1, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα λοιμωδών νοσημάτων.

Το KP.3.1.1 εξακολουθεί να θεωρείται η “επικρατούσα παραλλαγή” του ιού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC.

Ο Jake Glanville, εμπειρογνώμονας λοιμωδών νοσημάτων και διευθύνων σύμβουλος της Centivax στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, δήλωσε στο Fox News ότι ο XEC αντιπροσωπεύει μια ανακάτεμα δύο απογόνων του περσινού στελέχους JN.1.

“Οι κορονοϊοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οπότε όταν νέα στελέχη γίνονται κυρίαρχα, τείνει να συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πλεονέκτημα μόλυνσης ή μετάδοσης σε σχέση με όλα τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούν εκεί έξω”, δήλωσε στο Fox News Digital κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Το XEC είναι ένα παράδειγμα ενός τέτοιου νέου, μεταλλαγμένου στελέχους, επιβεβαίωσε ο γιατρός. “Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει διακριτά συμπτώματα ή τρόπο μόλυνσης”, δήλωσε ο Glanville. “Μπορεί να είναι λίγο πιο μολυσματικό από κάποια άλλα στελέχη, γι’ αυτό και γίνεται κυρίαρχο, αλλά δεν υπάρχει κανένας μοναδικός λόγος ανησυχίας για το κοινό”.

Τα τρέχοντα εμβόλια βασίζονται στο στέλεχος KP.2, το οποίο και το ίδιο είναι απόγονος του JN.1 και μια λογική αντιστοιχία με το XEC, σημείωσε ο Glanville.

Πηγή

The post Εξαπλώνεται στις ΗΠΑ το νέο στέλεχος του κορονοϊού XEC first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Μαίνεται ο «πόλεμος» Τζάκρη – Ραγκούση: Θα λύσουν τις διάφορες τους στα δικαστήρια

Επιδοτούμενη κατάρτιση για πάνω από 34.000 εργαζόμενους- «Γκάζι» στην αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες στην Κάρπαθο – Περιορίστηκε στον ΧΥΤΑ η φωτιά

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More