Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη; Το ερώτημα που έχει τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν, επανέρχεται στην επικαιρότητα με βάση τις επικείμενες φθινοπωρινές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Το ερώτημα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», έχει τεθεί πολλές φορές και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη νέα πολιτική περίοδο, περιέχουν μεν ηχηρά μηνύματα για την κυβέρνηση, αλλά αποτυπώνουν χωρίς καμία αμφιβολία το σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ όπως και το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα πραγματικό αντίπαλο, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις.
Ακόμα όμως και το ενδεχόμενο αλλαγών στις ηγεσίες της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη δεν γεννά κάποιο πρόσωπο που θα μπορέσει όπως λέμε να παίξει στα ίσια τον σημερινό πρωθυπουργό.
Αυτή είναι η αποτύπωση της σημερινής κατάστασης. Διότι σε έναν και κάτι μήνα από σήμερα, θα έχει εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά γενική εκτίμηση, έχει κατακτήσει ήδη τη θέση του δεύτερου κόμματος, δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης και αυτή είναι και η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου που από την άλλη μεριά προεξοφλεί ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε φάση φθοράς και πολιτικής εξαΰλωσης.
Συνεπώς ο κ. Κασσελάκης είναι πολιτικά αδιάφορος για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και όλοι όσοι ακούγονται ότι μπορεί να τον διαδεχθούν στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ διάδοχοί του. Δεν απειλείται ο κ. Μητσοτάκης ούτε από τον Παύλο Πολάκη, ούτε από τον Σωκράτη Φάμελλο.
Γι’ αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο εκπονεί ήδη τη στρατηγική της επόμενης μέρας, η οποία θα αναδεικνύει ως βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής παράταξης – θέλοντας και μη – το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Και προφανώς σε αυτόν τον σχεδιασμό, λαμβάνει υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια για το πρόσωπο που θα κερδίσει στην εσωκομματική κούρσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Οι γαλάζιοι επιτελείς αναλύουν κατά βάση δύο σενάρια:
Την επανεκλογή του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ή την εκλογή του νυν Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.
Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι πρώτες δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου, τις οποίες αναλύουν όχι μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά φυσικά και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναλύουν τις απαντήσεις στην ερώτηση «ποιος πρέπει να είναι ο πολιτικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ;» στην οποία οι ψηφοφόροι του απάντησαν «Μεταρρυθμιστικό Κέντρο» σε ποσοστό 64%, με ένα 28,8% να προτιμά «Σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά».
Επίσης μεγάλο βάρος δίνεται στην ερώτηση για το ποιος από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου οι ψηφοφόροι του κόμματος απάντησαν: Χάρης Δούκας – 26,7% και Νίκος Ανδρουλάκης – 21,9%. Στην επίμονη δημοσιογραφική ερώτηση ποιον προτιμά για αντίπαλό του ο πρωθυπουργός, απάντηση προφανώς δεν δίνεται και δεν μπορούσε, άλλωστε, να δοθεί, διότι θα σήμαινε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ωστόσο, αναδεικνύουν τα υπέρ και τα κατά, ανάλογα με το τί θα βγάλει η εσωκομματική κάλπη στη Χαριλάου Τρικούπη.
Αρκετά γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη συμφέρει πολιτικά τη ΝΔ, διότι ο νυν αρχηγός είναι «μετρημένος εκλογικά», έχει έναν καταγεγραμμένο τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρεται πολιτικά και όπως έδειξε η πορεία του από την εκλογή του στην ηγεσία μέχρι σήμερα, δεν δύναται να επαναφέρει το κόμμα του σε ποσοστά «κυβερνησιμότητας» παλαιότερων εποχών. Το ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη έχει όπως λένε συγκεκριμένο ταβάνι.
Ο κ. Ανδρουλάκης αρθρώνει αιχμηρό πολιτικό λόγο κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού και η στάση του αυτή κρίνεται ότι μπορεί να διευκολύνει τον γαλάζιο στόχο για επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης της ΝΔ. Δημιουργεί πόλωση τόση όση χρειάζεται η ΝΔ για να αυξήσει την εσωτερική της συσπείρωση. Ταυτόχρονα έχει όπως λένε αποτυχημένες εμμονές αυτοθυματοποίησής του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων οι οποίες όπως λένε στην Πειραιώς δεν του προσέφεραν απολύτως τίποτα στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Από την άλλη, στην περίπτωση που μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτηθεί – για παράδειγμα – η συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατά πάσα πιθανότητα θα επαναλάβει την παλαιότερη απαίτησή του να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που επίσης δεν απέδωσε τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα όπως λένε κυβερνητικά στελέχη μπέρδεψε ακόμα περισσότερο το εκλογικό σώμα με τις αναφορές του σε «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποκάλυπτε μετά τις κάλπες.
Η περίπτωση του κ. Δούκα είναι πιο σύνθετη, αφού ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει στη φαρέτρα του μία εκ του αποτελέσματος πετυχημένη «συνταγή», αυτή που τον εξέλεξε πρώτο πολίτη της πρωτεύουσας και επιπρόσθετα δεν έχει ακόμα μετρηθεί στον κεντρικό πολιτικό στίβο και είναι δυνατόν να εκπλήξει είτε αρνητικά, είτε όμως και θετικά. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε ίσως με μεγαλύτερη ευκολία από ότι ο Ανδρουλάκης να πετύχει τη σύμπραξη των κεντροαριστερών δυνάμεων και να μεταβάλει τους όρους και ενδεχομένως και τις ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα.
Σε κάθε περίπτωση, και εν αναμονή της εσωκομματικής κάλπης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για το νέο σκηνικό που θα προκύψει από τον Οκτώβριο, το οποίο, θα είναι κινούμενη άμμος…
Πηγή
The post Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων: «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» first appeared on Kliktv.gr.