Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς εντείνουν την κρίση

Η κρίση στη Γάζα συνεχίζεται αμείωτη, με τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για το παρατεινόμενο αδιέξοδο, ενώ οι μάχες έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες υποδομές. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσπαθούν να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό που υποφέρει.

Η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται για σχεδόν έντεκα μήνες, με τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός να παραμένουν άκαρπες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταλλάσσουν κατηγορίες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας τις διαφορετικές τους θέσεις ως τα κύρια εμπόδια.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures towards a graphic showing Hamas orders found by soldiers in Gaza, during a press conference at the Government Press office in Jerusalem, Wednesday, Sept. 4, 2024. (Abir Sultan/Pool via AP)

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «απορρίπτει όλες τις προτάσεις» για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας την επιμονή του να διατηρηθεί ο έλεγχος του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στρατηγικής σημασίας περιοχή στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου​.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η διατήρηση του ελέγχου είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εισαγωγή όπλων από τη Χαμάς μέσω υπόγειων σηράγγων.

Από την πλευρά της, η Χαμάς απορρίπτει αυτήν την απαίτηση, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια να παραταθεί η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Γάζα. Η Χαμάς εμμένει στην πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και ζητά την εφαρμογή του σχεδίου που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, πάνω από το 90% των κτιρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ το 59% των αγροτικών εκτάσεων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα​.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 40.000, ενώ στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά​.

Η διεθνής κοινότητα, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων οργανισμών, καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ειρήνη και να σταματήσουν οι συγκρούσεις​.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών για την πολιομυελίτιδα σε παιδιά στη Γάζα, παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες​.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και τις συνέπειες της σύγκρουσης να γίνονται όλο και πιο αισθητές στον άμαχο πληθυσμό.

The post Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός – Συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς εντείνουν την κρίση first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ανέκδοτο με μαύρο άλογο: Γυναίκα μακριά από τον στάβλο

Αντόνιο Κόστα σε Μητσοτάκη:«Υπολογίζω στην στηριξή σου»

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η ακρίβεια, η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More