Παγκόσμιο θέμα η λειψυδρία στην Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή, ο Μόρνος και τα μέτρα προστασίας

Δραματικές οι εικόνες του Μόρνου – Φανερώθηκαν οι κορυφές σπιτιών – Μεγάλο «θύμα» της λειψυδρίας η Ελλάδα

Κύριο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ελλάδα, μετά τις δραματικές εικόνες στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Οι συνθήκες ξηρασίας τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν δραματική πτώση της στάθμης του νερού της λίμνης – αποκαλύπτοντας τα απομεινάρια πολλών σπιτιών και του σχολείου, του παλιού χωριού. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που φαίνεται το χωριό Κάλλιο, από τότε που αυτό εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με πρώην κάτοικο. Η πρώτη φορά ήταν τη δεκαετία του 1990 σε μια άλλη περίοδο ξηρασίας στην Ελλάδα. Βλέπεις τον πρώτο όροφο που έχει απομείνει από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου… και δίπλα βλέπεις ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι των ξαδέρφων μου», λέει ο Γιώργος Ιωσηφίδης, ένας 60χρονος συνταξιούχος που ζούσε στο Κάλλιο ως νεαρός άνδρας», μεταδίδει το BBC.

Κτίριο του βυθισμένου χωριού Κάλλιου, που αποκαλύφθηκε καθώς υποχώρησε η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», είπε ο Απόστολος Γεροδήμος, ο επικεφαλής της κοινότητας των 60 ατόμων που αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε ορεινά όταν κατασκευάστηκε το φράγμα περίπου 125 μίλια δυτικά της Αθήνας. «Όσο πιο πολύ πέφτουν τα επίπεδα του νερού τόσο περισσότερα κτίρια που βυθίστηκαν τότε θα ξαναβγαίνουν. Αν δεν βρέξει αυτό τον χειμώνα, το πρόβλημα θα χειροτερεύσει πολύ».

Σημάδια ξηρασίας στην κοίτη παραπόταμου, που εκβάλλει στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, κοντά στο χωριό Λιδωρίκι του νομού Φωκίδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του χωριού, πιστεύει ότι η στάθμη του νερού «μειώθηκε 40 μέτρα» φέτος και εξακολουθεί να έχει πτωτική τάση. «Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο από το 1993», είπε.

Κτίριο του βυθισμένου χωριού Κάλλιου, που αποκαλύφθηκε καθώς υποχώρησε η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλο «θύμα» της λειψυδρίας η Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς «έχει χτυπηθεί» από καύσωνες οι οποίοι παρέδωσαν σκυτάλη σε ισχυρές βροχοπτώσεις. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει ηχηρά παρούσα στη χώρα μας, καθώς ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο.

Κτίριο του βυθισμένου χωριού Κάλλιου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδια ώρα, σ’ ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Μεσογείου η λειψυδρία αποτελεί σημαντική ανησυχία και πλήθος χωρών αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που από τη μια θερίζει ο υπερτουρισμός και από την άλλη «βοούν» οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με εμφανείς τις γραμμές που σχηματίζονται από την υποχώρηση του νερού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετρά προστασίας από τη λειψυδρία

Στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ η στάθμη του νερού στον Μόρνο μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Έχοντας επικεντρωθεί στην παρατεταμένη ξηρασία, οι επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν ότι καταρτίζουν σχέδια για καλύτερη διαχείριση των υδάτων, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν σχέδια για την άντληση της λίμνης Υλίκης, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, επιπλέον της τεχνητής λίμνης που τροφοδοτείται από τους ποταμούς Μόρνος και Εύηνος.

Άσπρες γραμμές που σχηματίζονται από όστρακα, μπροστά από κτίριο που αποκαλύφθηκε στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο, καθώς υποχώρησε η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ προτρέπει όλο και περισσότερο τους πολίτες να μην σπαταλούν άσκοπα νερό.

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με εμφανή σημάδια υποχώρησης του νερού στην κοίτη παραπόταμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι σαφές πως η χώρα θα χρειαστεί να κατασκευάσει περισσότερα φράγματα, ενώ και ο ίδιος επισήμανε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε άσκοπα το νερό» και συμπλήρωσε πως «σε μια εποχή που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε λιγότερο νερό, πρέπει να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους πιο μεθοδικά από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα».

Σπίτια και κτίρια του βυθισμένου χωριού Κάλλιου, που αποκαλύπτονται καθώς υποχωρεί η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Πηγή

The post Παγκόσμιο θέμα η λειψυδρία στην Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή, ο Μόρνος και τα μέτρα προστασίας first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λίβανος: Σχέδιο εκεχειρίας με το Ισραήλ υπέβαλλε η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα

Ο Τραμπ πρότεινε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More