Το 87% από αυτά που μας προβληματίζουν, δεν συμβαίνουν ποτέ

Ο φόβος είναι σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο φόβος και η ανησυχία για τη ζωή σας είναι φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα ζώα οποιουδήποτε είδους που δεν φοβούνται, συνήθως δεν ζουν και πολύ, ενώ τα είδη των ζώων που ήταν άφοβα, εξαφανίστηκαν.

Η ανησυχία και ο φόβος προκύπτουν συνήθως από την αίσθηση της ανεπάρκειας, όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους, τους οποίους θεωρούμε καλύτερούς μας. Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο είναι υγιές, μόνο αν πρόκειται για κάποιον που έχει προχωρήσει αρκετά και αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης.

Πολλοί είναι εκείνοι που ζουν καθημερινά με τις αναμνήσεις των αποτυχιών τους, διαλυμένοι γάμοι, χρεωκοπίες, απολύσεις, σημαντικές απώλειες. Συνεχώς αναβιώνουν αυτά τα γεγονότα, κάνουν τους άλλους να βαριούνται, μιλώντας ακατάπαυστα γι’ αυτά, και δεν προσέχουν ότι ο περίγυρός τους έχει πάψει να τους προσκαλεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Όταν κάτι έχει τελειώσει, πάρτε το απόφαση ότι τελείωσε. Θέστε μια διορία για το πότε θα σταματήσετε να μιλάτε γι’ αυτό ή να το σκέφτεστε. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι τόσο απλό. Και δεν χρειάζεστε ηρεμιστικά.

Οι θετικές σκέψεις δημιουργούν αφθονία από ορμόνες της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, τις οποίες προσπαθούν να υποκαταστήσουν οι φαρμακευτικές ουσίες. Να θυμάστε πως κάποιες φορές τα άσχημα συμβάντα της ζωής μας τοποθετούν βίαια σε άλλα μονοπάτια, τα οποία, όμως, μας οδηγούν σε ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί.

Όπως αποδεικνύουν οι μελέτες, οι περισσότερες από τις ανησυχίες, που έχουμε στη ζωή μας, δεν θα συμβούν. Ενώ, όσες τελικά μας συμβούν, δεν είναι στο χέρι μας να τις ελέγξουμε. Οι στατιστικές για όσα μας προβληματίζουν δείχνουν πως:

Το 87% δεν συμβαίνει ποτέ. Το 7% συμβαίνει. Μόνο το 6% μπορείτε να επηρεάσετε. Οπότε, είναι ανώφελο να ανησυχείτε για τα πράγματα που φοβάστε. Οι περισσότερες ανησυχίες σας δεν θα επαληθευτούν και οι περισσότεροι φόβοι σας είναι αληθοφανείς, μα πλασματικοί. Τέλος, ρωτήστε τον εαυτό σας. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί;

Όταν ανησυχείτε ή φοβάστε για κάτι, σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι η χειρότερη έκβαση. Είτε πρόκειται για μια παρουσίαση είτε για ένα τηλεφώνημα είτε για μια συζήτηση ή για μια σχέση, που πάει από το κακό στο χειρότερο, ο ήλιος θα ανατείλει την επόμενη μέρα και η ζωή θα συνεχιστεί.

Για να πάρουν οι φόβοι σας την πραγματική τους διάσταση, βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε κάποιον που έχει ανάγκη και είναι πιο άτυχος από εσάς. Τότε μόνο θα συνειδητοποιήσετε πόσο τυχεροί είστε και τα προβλήματά σας θα μοιάζουν λιγότερο τρομακτικά. Ο φόβος μπορεί να έχει δύο έννοιες: «Ξέχνα τα πάντα και τρέχα!» ή «Αντιμετώπισε τα πάντα και στάσου όρθιος!» Η επιλογή είναι δική σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Alan & Barbara Pease «Η Απάντηση», Ιβίσκος

ΠΗΓΗ

The post Το 87% από αυτά που μας προβληματίζουν, δεν συμβαίνουν ποτέ first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Black Friday… δύο εβδομάδες νωρίτερα! – Τα καταστήματα ξεκίνησαν από σήμερα τις προσφορές

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More