Επιστήμονες συνεργάστηκαν για να αναλύσουν 80.000 ποικιλίες πρώιμου σιταριού ψωμιού
Μέλη του διεθνούς Open Wild Wheat Consortium (OWWC) συνεργάστηκαν για να αναλύσουν 80.000 ποικιλίες πρώιμου σιταριού ψωμιού για να δημιουργήσουν έναν χάρτη γονιδιώματος του προγόνου του.
«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς προήλθε το σύγχρονο σιτάρι και πώς έχει προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο. Συμβάλλει επίσης στην έρευνα που στοχεύει στη βελτίωση των αποδόσεων του σιταριού σήμερα», λέει ο Harmeet Chawla.
Το σιτάρι άρτου εμφανίστηκε στην περιοχή της εύφορης ημισέληνου της Μέσης Ανατολής πριν από 8 έως 11 χιλιάδες χρόνια ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης του σκληρού σίτου και του άγριου χόρτου Aegilops tauschii.
Η μελέτη έδειξε ότι ο πρώτος υβριδισμός συνέβη στις ακτές της νότιας Κασπίας Θάλασσας, δημιουργώντας ένα γενετικό εμπόδιο που διέκρινε τη νέα σειρά ψωμιού από τους “σκληρούς συγγενείς” της.
Η υψηλή προσαρμοστικότητα του νέου κόκκου συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωσή του σε διάφορες κλιματικές ζώνες και εδάφη, γεγονός που με τη σειρά του συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή αυτή. Ο περαιτέρω υβριδισμός από τους αγρότες οδήγησε σε βελτιωμένη γλουτένη, απαραίτητη για την παραγωγή της ελαστικής, αφράτης ζύμης ψωμιού που γνωρίζουμε σήμερα.
«Στο ερευνητικό μου πρόγραμμα, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω γονιδιωματικές και γονιδιακές τεχνολογίες για να αναπτύξω καλλιέργειες ανθεκτικές στο κλίμα για τον Καναδά. Τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα που παρέχονται από το OWWC μας βοηθούν να εντοπίσουμε γονίδια που μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες σιταριού», τονίζει ο Chawla. «Ελπίζουμε επίσης να εξαγάγουμε από αυτό το άγριο είδος στοιχείων που είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ελίτ ποικιλιών σιταριού».
Πηγή
The post Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστήριο της προέλευσης του ψωμιού first appeared on Kliktv.gr.