Ινδία: Αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη στην εκμετάλλευση του χώρου πράσινης ενέργειας

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ακμάζον τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων

Με το πιο εκτεταμένο σχέδιο στον κόσμο για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον φιλόδοξο στόχο της να επιτύχει το 50% των απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενέργειας που δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα έως το 2030, η Ινδία αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη στην εκμετάλλευση του χώρου πράσινης ενέργειας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ακμάζον τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων:

  • της ενεργού συμμετοχής της ινδικής κυβέρνησης,
  • της επέκτασης της εγχώριας αγοράς και
  • της αύξησης της συνείδησης σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της προώθησης της ινδικής ικανότητας Ε&Α στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως η Εθνική Ηλιακή Αποστολή, η Εθνική Αποστολή Αιολικής Ενέργειας, η Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Πολιτική και η Εθνική Αποστολή Πράσινου Υδρογόνου διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στην οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου πολιτικής για τον χώρο πράσινης ενέργειας. Η χορήγηση άδειας 100 τοις εκατό Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στο πλαίσιο της αυτόματης διαδρομής για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα άλλο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση.

Εργαλεία πολιτικής όπως τα προγράμματα Παραγωγής Κινήτρων (PLI) για ηλιακά φωτοβολταϊκά με επένδυση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, οδηγούν την οικονομία προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Η παραγωγή μικρο-μετατροπέων είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η Ινδία έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις. Αυτές οι προηγμένες αγορές ηλιακών μετατροπέων αναμένεται να αυξηθούν με CAGR περίπου 16 τοις εκατό από το 2022 έως το 2029, καθιστώντας τον τομέα 530 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2029.

Η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας, η οποία είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό στα 71 GW μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αυτές οι πολιτικές, από τη μία πλευρά της αγοράς, δημιουργούν το απαραίτητο ρεύμα προσφοράς παρέχοντας επαρκή κίνητρα στους παραγωγούς και, από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζουν αυξημένη ζήτηση, φέρνοντας περιβαλλοντική συνείδηση ​​στους καταναλωτές. Αυτές οι πολιτικές διασφαλίζουν μειωμένο κόστος παραγωγής μέσω των κατάλληλων μηχανισμών κινήτρων, επιτρέποντας την εκτεταμένη υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας στην αγορά.

Το διάταγμα του τρέχοντος καθεστώτος πολιτικής είναι η επέκταση των στόχων της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς χαμηλή ένταση άνθρακα, μειωμένη εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ηγετική θέση στην αγορά. Η Ινδία είναι ένα κρίσιμο κέντρο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Η στιβαρότητα της κατασκευαστικής της ικανότητας είναι εμφανής από το γεγονός ότι είναι μία από τις πέντε μοναδικές χώρες που μπορούν να παράγουν και τα έξι κύρια εξαρτήματα ανεμογεννητριών. Επιπλέον, ο στόχος Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2030 από τους Ινδικούς Σιδηροδρόμους προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Στο μέτωπο της εγχώριας καταναλωτικής αγοράς, η Ινδία έχει ήδη δει μια ακμάζουσα αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, με συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δίτροχων. Από τον Μάρτιο του 2023, περίπου 2,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν στην Ινδία, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο σε κάθε κατηγορία δίτροχων και τρίτροχων. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σε πόλεις όπως το Δελχί και η Πούνε έχουν σχεδόν απαλλαγεί από λεωφορεία CNG, με μεγάλη εισροή λεωφορείων EV.

Μέσω διαφορετικών κυβερνητικών προγραμμάτων, αυτά τα λεωφορεία κάνουν επίσης το δρόμο τους σε μικρές έως μεσαίες πόλεις με πληθυσμό έως και 4 εκατομμυρίων. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, στο πλαίσιο του προγράμματος κινήτρων Faster Adoption and Manufacturing Electric Vehicles (FAME) III, 800.000 λεωφορεία ντίζελ θα αντικατασταθούν από λεωφορεία EV στους δρόμους της Ινδίας. Το σχέδιο για το ίδιο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο.

Η Ινδία έχει προχωρήσει σημαντικά στην πορεία της αποσύνδεσης της οικονομικής της ανάπτυξης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αγκυρώνει την αφήγηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης σε ένα μοντέλο λιγότερο εξαρτώμενο από μια προσέγγιση έντασης άνθρακα. Αυτό παρουσιάζει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που προκαλεί την καθιερωμένη πορεία των ανεπτυγμένων χωρών και παρέχει περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι το 2024, η ανανεώσιμη ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 70% των 26 GW της νέας ισχύος που παράγεται στην Ινδία και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 442 GW, με το 33% να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Επιπλέον, στο μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών της Ινδίας αυξήθηκαν σχεδόν δύο φορές από αυτό το 2019. Επιπλέον, οι εισαγωγές ηλιακής ενέργειας στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 227% (σε ετήσια βάση) στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της πράσινης ενεργειακής επανάστασης της Ινδίας είναι η διεθνής συνεργασία. Η Ινδία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης μιας πλατφόρμας για παγκόσμιο διάλογο και συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα όπως η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA), και δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Ηλιακό Ταμείο στο οποίο η Ινδία συνεισέφερε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια ως αρχικό κεφάλαιο.

Ομοίως, η Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων είναι μια άλλη πολυμερής συμμαχία κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και βιομηχανιών που ξεκίνησε από την Ινδία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της G20. Σκοπός της Συμμαχίας είναι να επιταχύνει την παγκόσμια απορρόφηση βιοκαυσίμων μέσω ασκήσεων ανάπτυξης ικανοτήτων σε όλη την αλυσίδα αξίας, τεχνικής υποστήριξης για εθνικά προγράμματα και προώθησης ανταλλαγής μαθημάτων πολιτικής, τεχνολογικών προόδων και εντατικοποίησης της χρήσης βιώσιμων βιοκαυσίμων.

Έτσι, η Ινδία όχι μόνο έχει οικοδομήσει τις εγχώριες ικανότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά συμμετέχει επίσης επιθετικά στη διευκόλυνση της παγκόσμιας συνεργασίας για την προώθηση της πράσινης ενέργειας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι η ανοδική τάση στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι μια σποραδική εφήμερη έκρηξη αλλά μάλλον ένα σταθερό και βιώσιμο φαινόμενο.

Με την αυξανόμενη συνείδηση ​​σχετικά με τη βιωσιμότητα και την παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για την επίτευξη των στόχων SDG, η ανάγκη για τις οικονομίες να παρέχουν μια πράσινη έκρηξη στα οικονομικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ινδία επιταχύνει επιθετικά προς τα εμπρός για μετασχηματιστική και πολυδιάστατη ανάπτυξη στον πράσινο και καθαρό χώρο ενέργειας. Τέτοιες γρήγορες εξελίξεις και επέκταση του χώρου πράσινης ενέργειας στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανάγκης για καθαρότερες πηγές ενέργειας το καθιστούν εξίσου μια νέα επανάσταση.

Πηγή

The post Ινδία: Αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη στην εκμετάλλευση του χώρου πράσινης ενέργειας first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Black Friday… δύο εβδομάδες νωρίτερα! – Τα καταστήματα ξεκίνησαν από σήμερα τις προσφορές

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More