Επιστήμονες έκαναν μία εκπληκτική ανακάλυψη, μετατρέποντας τις φλούδες μπανάνας σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ανανεώσιμα καύσιμα
Στο Πακιστάν, οι αγροτικές κοινότητες εκτός δικτύου θα μπορούσαν σύντομα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά χάρη σε ένα νέο έργο που στοχεύει να μετατρέψει τα απόβλητα από τη βιομηχανία παραγωγής μπανάνας σε ενέργεια.
Κάθε χρόνο παράγονται στο Πακιστάν από την καλλιέργεια μπανάνας 80 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι γεωργικών απορριμμάτων. Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Northumbria έχουν πλέον συνεργαστεί με εταίρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πακιστάν για να δημιουργήσουν μια νέα λύση που θα αξιοποιήσει αυτό το απόβλητο και ταυτόχρονα θα προσφέρει οφέλη στους ντόπιους.
Οι εταίροι του έργου αναπτύσσουν ένα καινοτόμο σύστημα δύο μερών, το πρώτο μέρος του οποίου θα χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία για τη μετατροπή των απορριμμάτων μπανάνας σε υφαντικές ίνες, με το δεύτερο μέρος να παίρνει τα απόβλητα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία και να τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κλωστοϋφαντουργίας του Πακιστάν, αλλά θα φέρει επίσης καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια στο 50% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές της χώρας που ζουν εκτός δικτύου και βασίζονται επί του παρόντος στα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια.
Η διαδικασία έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή γεωργικών αποβλήτων, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, προς όφελος των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος μέσω της παροχής ανανεώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενέργειας.
Με τίτλο, Βελτίωση της πρόσβασης στην αειφόρο ενέργεια στο αγροτικό Πακιστάν χρησιμοποιώντας τα αγροτικά απόβλητα τροφίμων και ινών ως ανανεώσιμα καύσιμα (SAFER), το έργο έχει βραβευτεί με περίπου 330.000 δολάρια μέσω του προγράμματος Energy Catalyst του Innovate UK.
Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος χορηγείται για την υποστήριξη επιχειρήσεων και οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου και του εξωτερικού για την ανάπτυξη εξαιρετικά καινοτόμων, εστιασμένων στην αγορά ενεργειακών τεχνολογιών που επιτρέπουν την πρόσβαση στην ενέργεια στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια ή Νοτιοανατολική Ασία.
Ο Δρ. Jibran Khaliq, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Northumbria, είναι ένας επιστήμονας υλικών που ερευνά τη μετατροπή της ενέργειας των απορριμμάτων. «Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας του Πακιστάν είναι υπεύθυνος για σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης του νερού και των μικροπλαστικών», δήλωσε.
Οι εταίροι μας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κλωστοϋφαντουργίας στο Faisalabad έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία για τη μετατροπή των αγροτικών απορριμμάτων μπανάνας σε υφαντικές ίνες, αλλά η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην αγροτική περιοχή Sindh, όπου καλλιεργείται η πλειονότητα των μπανανών, εμπόδισε αυτή την καινοτομία να κλιμακωθεί έως τώρα.
«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα εργαστούμε για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας απόβλητα σε ενέργεια που θα μετατρέπει τα αγρο-απόβλητα σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Αυτή η λύση θα ωφελήσει την κλωστοϋφαντουργία και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και θα βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους και την παραγωγή τροφίμων μέσω της παραγωγής βιολιπασμάτων», πρόσθεσε.
Υπολογίζεται ότι η βιομηχανία παραγωγής μπανάνας στο Πακιστάν θα μπορούσε να παράγει 57.488 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου σύνθεσης όπως είναι γνωστό, καθώς και 30 εκατομμύρια τόνους εμπλουτισμένων με άζωτο βιολιπασμάτων.
Πηγή
The post Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Επιστήμονες μετέτρεψαν… μπανάνες σε καύσιμα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα first appeared on Kliktv.gr.