Δεν βρίσκεις άκρη: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά από τους άντρες;

Μια νέα βρετανική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στις διαφορές των δύο φύλων αλλά και σε σχέση με τον αυτισμό, επιβεβαιώνει αυτό που, λίγο έως πολύ γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: Πως γυναίκες κι άντρες σκέφτονται εντελώς διαφορετικά.

Οι γυναίκες είναι –όπως αναμενόταν- πιο συναισθηματικές, ενώ οι άντρες πολύ πιο συστηματικοί και αναλυτικοί, αγνοώντας πολλές φορές το συναισθηματικό κομμάτι μιας κατάστασης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν καλύτερη βαθμολογία από τους άνδρες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, δηλαδή της κατανόησης των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων. Οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Επιβεβαιώθηκε ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, σε έναν αυτιστικό η απόκλιση ανάμεσα στις δύο επιδόσεις του στα τεστ συστηματικότητας και ενσυναίσθησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι στο μέσο άνδρα.

Ο μέσος άνδρας εμφανίζει υψηλότερη βαθμολογία αυτιστικών τάσεων και χαρακτηριστικών από ότι η μέση γυναίκα. Από την άλλη, οι γυναίκες που εργάζονται στο πεδίο STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών), έχουν -πάντα κατά μέσο όρο- υψηλότερο «σκορ» στα χαρακτηριστικά συστηματοποίησης και αυτισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντίστροφα, οι γυναίκες που εργάζονται σε πεδία άλλα πέραν του STEM, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ουσιαστικά επιβεβαιώνει δύο σχετικές θεωρίες (Empathizing-Systemizing Theory και Extreme Male Brain Theory), που είχε προτείνει πριν σχεδόν δύο δεκαετίες ο καθηγητής του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν. Όπως είπε ο ίδιος,

«η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές θεωρίες. Αναδεικνύει επίσης μερικές από τις ποιότητες που οι αυτιστικοί άνθρωποι συνεισφέρουν στη νευροποικιλότητα. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ικανοί στη συστηματοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων, θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και μια κλίση να κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλέντα τους, ώστε να πραγματώσουν το δυναμικό τους, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινωνία».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ακόμη ότι ενώ οι αυτιστικοί έχουν δυσκολίες με τη «γνωσιακή» ενσυναίσθηση (την αναγνώριση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων), διατηρούν ανέπαφη τη «συναισθηματική» ενσυναίσθησή τους (την ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους). Όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί συχνή παρανόηση ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν πρόβλημα με όλες τις μορφές της ενσυναίσθησης.

Η Θεωρία της Εμπάθειας-Συστηματοποίησης (Ε-S)

Πρόκειται για μια σχετικά νέα θεωρία που συνδέει το αυτισμό και το Σύνδρομο Άσπεργκερ με υψηλές ικανότητες στη συστηματοποίηση και ταυτόχρονα έλλειψη εμπάθειας κι ενσυναίσθησης. Στον Δείκτη Εμπάθειας αξιολογούνται τόσο η γνωστική εσνσυναίσθηση όσο και η συναισθηματική ενσυναίσθηση.

Σε αυτή την κλίμακα, τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος σκοράρουν χαμηλότερα από τις ομάδες σύγκρισης. Αντιθέτως, στον Δείκτη Συστηματοποίησης, τα ίδια άτομα σκοράρουν είτε στο μέσο όρο ή πάνω από το μέσο όρο.

Οπότε είναι η ασυμφωνία μεταξύ του Ε (Empathising –Ενσυναίσθηση) και του S (Systemising –Συστηματοποίηση) που καθορίζει αν είναι πιθανό να αναπτύξετε μια κατάσταση φάσματος του αυτισμού.

Οι άντρες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αναλύοντας στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άντρες έχουν -κατά μέσο όρο- μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης ή και υπερ-συστηματοποίησης σε σχέση με τις γυναίκες.

Η αξιολόγηση, που έγινε με βάση την «κλίμακα Ε-S» που υπολογίζει τον βαθμό ενσυναίσθησης (Ε) και συστηματοποίησης (S), αποδεικνύει πως οι άντρες έχουν μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες καθώς τους ενδιαφέρουν κυρίως οι πράξεις κι όχι τα συναισθήματα.

Οι γυναίκες Σύμφωνα με την «κλίμακα Ε-S», οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν έναν εγκέφαλο «συναισθηματικό» ή «ενσυναισθηματικό», γεγονός που τις κάνει πιο ικανές να ερμηνεύουν τα συναισθήματα των άλλων και να πράττουν αναλόγως.

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συναισθήματα απ’ ότι για τις πράξεις, γεγονός που κατά τους ερευνητές υποδεικνύει πως ο γυναικείος εγκέφαλος, μέσω την διαδικασία της φυσικής επιλογής, προσαρμόστηκε σταδιακά να κλίνει προς την κατεύθυνση των συναισθημάτων.

ΠΗΓΗ

The post Δεν βρίσκεις άκρη: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά από τους άντρες; first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Νέα Ιωνία: Συναγερμός για την εξαφάνιση του 11χρονου Μοχαμάντ – Σε κίνδυνο η ζωή του

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές σε «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» και στα «Βιολογικά»

Λίβανος: 11 νεκροί και 48 τραυματίες από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην περιοχή της Τύρου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More