Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του πρώτου στον κόσμο mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν πρόσφατα, φέρνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Το εμβόλιο, με την ονομασία BNT116 και κατασκευασμένο από τη BioNTech, στοχεύει στη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), την πιο κοινή μορφή της νόσου.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο BNT116
Η τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο BNT116 βασίζεται στο messenger RNA (mRNA), την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό «προγραμματίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, παρουσιάζοντας δείκτες όγκου από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στο σώμα να επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
World-first lung cancer vaccine trials launched across seven countries https://t.co/ua6QX7c7q7
— Guardian news (@guardiannews) August 23, 2024
Η έναρξη των κλινικών δοκιμών
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες, μεταξύ αυτών το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς με διάφορα στάδια του καρκίνου θα συμμετάσχουν στη δοκιμή, λαμβάνοντας το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.
Ο 67χρονος Janusz Racz, επιστήμονας εξειδικευμένος στην τεχνητή νοημοσύνη από το Λονδίνο, ήταν ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου τον Μάιο, ο Racz αποφάσισε να συμμετάσχει στη δοκιμή, εμπνευσμένος από την επιστημονική του ιδιότητα και την επιθυμία του να συμβάλλει στην πρόοδο της ιατρικής.
Οι προσδοκίες των ειδικών
Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου (UCLH), που ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Μπαίνουμε πλέον σε μια πολύ συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα». Ο Lee ελπίζει ότι το νέο αυτό εμβόλιο, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών θα μπορούσε να οδηγήσει στη σταδιακή εφαρμογή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας μια νέα, πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, μιας από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως.
The post Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα – Πώς λειτουργεί first appeared on Kliktv.gr.