Ανησυχία για την κλιματική κρίση: Το 37% των δασών της έχασε η Αττική από το 2016

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών και οι συνθήκες ξηρασίας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής κάνουν τα δάση πολύ πιο εύφλεκτα από ότι παλαιότερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Έχουμε περισσότερα, εντονότερα και πιο παρατεταμένα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες ή και κύματα καύσωνα τα οποία συνεισφέρουν στο να ξεραθεί η νεκρή βλάστηση. Και έχουμε συνθήκες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη φωτιά αν κάπου ξεσπάσει να κινείται και με γρήγορη ταχύτητα αλλά να αναπτύσσει και μεγάλα θερμικά φορτία” τόνισε στο ΕΡΤNews ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Από το 2016 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής έχει πληγεί από πυρκαγιές. Παλαιότερα συνήθως η ένταση της φωτιάς έπεφτε τη νύχτα, δίνοντας την ευκαιρία στους πυροσβέστες να την περιορίσουν, ενώ τώρα η βραδινή θερμική ένταση αυξάνεται ή παραμένει στα ίδια επίπεδα με την ημέρα.

Αυτό αποδίδεται στην κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί πλέον νύχτες με υψηλότερες θερμοκρασίες, νύχτες που είναι πιο ξηρές, με χαμηλότερη υγρασία με αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες των υψηλότερων θερμοκρασιών των πιο ξηρών νυχτερινών συνθηκών, η φωτιά να μπορεί να συνεχίζει να καίει με ένταση” εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι ημέρες ακραίου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς αναμένεται να αυξηθούν κατά 35 με 50, όσον αφορά την Ανατολική Στερεά, την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική και νότια Κρήτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές τη δεκαετία του 1960.

Ζούμε ένα ακραίο καλοκαίρι. Ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που είχαμε καταγράψει ποτέ, ακολούθησε ο Ιούλιος με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά ενώ και ο Αύγουστος έχει χαρακτηριστικά πολύ ζεστού μήνα. Είναι μεταξύ των 2-3 θερμών που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας” σημειώνει ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Η φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική εξαπλώθηκε λόγω του “φαινομένου της καμινάδας” σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά το οποίο οι φλόγες εγκλωβίζονται μέσα σε χαράδρες.

Ποια είναι αυτά τα φαινόμενα. Μέσα σε χαράδρες που είναι φυτεμένες, όταν αρχίσει η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν, γιατί δρουν ουσιαστικά σαν ένα τζάκι που ανεβάζει την φωτιά προς την κορυφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε στην περίοδο αποκατάστασης είναι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας” τονίζει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Αυξάνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας

Η μέση τιμή της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πολλές περιοχές της Μεσογείου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνά τους 30 βαθμούς για πρώτη φορά τόσο νωρίς τον Αύγουστο.

Η επιφάνεια της θάλασσας σε όλη τη Μεσόγειο είναι πάρα πολύ υψηλή. Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 30 βαθμούς. Πολύ ζεστή θάλασσα έχουμε και στο Ιόνιο 2 με 2,5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα” δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο Αιγαίο καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά επίπεδα λόγω της μεγάλης συχνότητας μελτεμιών.

Πηγή: ΕΡΤ

The post Ανησυχία για την κλιματική κρίση: Το 37% των δασών της έχασε η Αττική από το 2016 first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Πολυτεχνείο 2024: Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λίβανος: Σχέδιο εκεχειρίας με το Ισραήλ υπέβαλλε η πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα

Ο Τραμπ πρότεινε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More