Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική: Δραματικές ώρες για κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις

Η βορειοανατολική Αττική βιώνει δραματικές ώρες καθώς η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου στον Βαρνάβα συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Κατάσταση στα Πύρινα Μέτωπα: Οι κυριότερες εστίες της φωτιάς εντοπίζονται στις περιοχές της Παλαιάς και Νέας Πεντέλης, στον Διόνυσο και στα Βριλήσσια, με τις φλόγες να έχουν ήδη καταστρέψει σπίτια. Παράλληλα, βελτιώνεται η κατάσταση στις Αφίδνες και στο μέτωπο που κινούνταν προς τον Μαραθώνα, ενώ σώθηκαν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, που είχαν απειληθεί από τη φωτιά.

Πυροσβεστικές Δυνάμεις και Επιχειρήσεις: Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και μεγάλο αριθμό εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα. Η μάχη είναι άνιση λόγω των σφοδρών ανέμων που πνέουν με ένταση 7 μποφόρ, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία.

Διαδοχικές Εκκενώσεις: Διαδοχικά μηνύματα έχουν σταλεί από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, Πατήματος Χαλανδρίου και Πατήματος Βριλησσίων να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Νταού Πεντέλης και την Καλλιτεχνούπολη, όπου οι κάτοικοι έχουν οδηγηθεί προς τη Ραφήνα μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Αγωνία για την Πορεία της Φωτιάς: Η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έχει επεκταθεί μέχρι το Πεντελικό Όρος, απειλώντας σπίτια και δασικές εκτάσεις σε Μαραθώνα, Καλλιτεχνούπολη, Νέα Μάκρη και Πεντέλη. Μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες, το μέτωπο της φωτιάς διήνυσε μια απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, προκαλώντας καταστροφές σε όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε.

Κραυγή Αγωνίας από τις Αρχές: Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Λαυράνος, δήλωσε ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική, ενώ οι συνθήκες συνεχώς επιδεινώνονται λόγω των ανέμων και της ξηρασίας. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι δίνεται σκληρή μάχη σε δύο κύρια μέτωπα, στην Καλλιτεχνούπολη και στο Γραμματικό, ενώ ανέφερε ότι η αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Εκκλήσεις για Συμμόρφωση: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα όταν τους ζητείται, για να αποφευχθούν περαιτέρω εγκλωβισμοί και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή.

Συνθήκες και Προβλέψεις: Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου είχε προειδοποιήσει για την επικίνδυνη κατάσταση, προβλέποντας κόκκινο συναγερμό για την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και συνεχίζουν τον αγώνα τους για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Οι νεότερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

1) Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.
2) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.
3) Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.
4) Έξοδος χωριού Γραμματικού.
5) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.
6) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.
7) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.
8) Κόμβος Αγ. Στεφάνου.
9) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.
10) Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ιπποκράτους.
11) Κλεισθένους και Αναπαύσεως.
12) Πεντέλης και Αναπαύσεως.
13) Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.
14) Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.
15) Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.
16) Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.
17) Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.
18) Λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Μαραθώνος.
19) Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.
20) Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.
21) Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.
22) Σουλίου και Δημοκρατίας.
23) Σουλίου και λεωφόρος Μαραθώνος.
24) Λεωφόρος Μαραθώνος και Δημοκρατίας.
25) Λεωφόρος Μαραθώνος και Φλέμινγκ.
26)Λεωφόρος Μαραθώνος και Αττική Οδός.
27) Λεωφόρος Μαραθώνος και Σταυρός.
28) Πλατεία Σταμάτας και Μ. Αλεξάνδρου.
29)Ανθούσας και Ιάσωνος.
30) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αρτέμιδος.
31) Λεωφόρος Διονύσου και Αρτέμιδος -κλειστή η Αρτέμιδος.
32) Λάμπη Σουβαλιώτη έμπροσθεν καφετέρειας «Παλιάτσος».
33) Ελ. Βενιζέλου έμπροσθεν Ιεράς Μονής Πεντέλης.
34)Τσαλδάρη και Σωκράτους.
35)Λεωφόρος Μαραθώνος και Σπάτων.
36) Πλατεία Γραμματικού.
37) Μεγαρίδος και Αρτέμιδος.

Διαδοχικές αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο

Όλο το βράδυ οι άνεμοι δεν κόπασαν με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας να περάσει στο Πεντελικό Όρος και να απειλεί σπίτια, δάσος και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Μαραθώνα, Καλλιτεχνούπολη, Νέα Μάκρη και Πεντέλη με τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η μάχη των ανδρών της πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρχαν αναζωπυρώσεις σχεδόν σε όλο το μήκος του μετώπου. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι πυροσβέστες είχαν επικεντρωθεί σε Διώνη, Νταού Πεντέλης και Γραμματικό άρχισαν να ξεσπούν μέτωπα και σε άλλα σημεία που έδειχνε να είναι καλύτερη η εικόνα.

Αναζωπυρώσεις είχαμε σε Νέα Μάκρη, Άγιο Στέφανο, Μαραθώνα και Καλλιτεχνούπολη.

Συμβουλές για Προστασία: Οι αρχές υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας από τον καπνό και τις στάχτες, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων και της χρήσης μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Ανοιχτοί Χώροι για Πυρόπληκτους: Για τους πυρόπληκτους που χρειάζονται καταφύγιο, έχουν ανοίξει ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας όπως η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο και οι χώροι του ΟΑΚΑ, που προσφέρουν προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

The post Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική: Δραματικές ώρες για κατοίκους και πυροσβεστικές δυνάμεις first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Ο Όζι Όσμπορν εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame για δεύτερη φορά

Tik Tok: Χρήστης απαντά τι σημαίνει στα αλήθεια το όνομα «Δημήτρης»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More