Μέση Ανατολή: Ανησυχία για ενδεχόμενη διάχυση του Πολέμου- Κρίσιμες εξελίξεις και διπλωματικές προσπάθειες

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, με τις πρόσφατες εξελίξεις να εντείνουν τις ανησυχίες για διάχυση του πολέμου στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, και έχει ήδη εκτοξεύσει επιθέσεις με drones και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ. Παράλληλα, το Ιράν δήλωσε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, και καλεί τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα.

ΗΠΑ και Διεθνής Κοινότητα προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε δημόσια το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην περιοχή. Στην Τζέντα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με πρωτοβουλία της Τεχεράνης, συνεδριάζει σε μια προσπάθεια να πιέσει τα αραβικά κράτη να στηρίξουν το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχώντας για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης, ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ πλέει προς το Ισραήλ.

Προετοιμασίες και διπλωματικές επαφές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αναμένουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για συγκρατημένη απάντηση μέσω του στενού του συνεργάτη, Σεργκέι Σοϊγκού.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και επιφυλακή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο οποίος ταξίδεψε σε Κατάρ και Αίγυπτο, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Εν τω μεταξύ, το Ιράν επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσιγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς και θα αποτραπεί μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

The post Μέση Ανατολή: Ανησυχία για ενδεχόμενη διάχυση του Πολέμου- Κρίσιμες εξελίξεις και διπλωματικές προσπάθειες first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού λίγο μετά τις εντολές εκκένωσης του Ισραηλινού

Ιράν: Η στιγμή της εντολής για την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ – Δείτε βίντεο

Χορταστικές τροφές με λίγες θερμίδες

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More