«Τουλάχιστον εδώ και 2-3 χρόνια δεν έχει χιονίσει στις Καρυές και οι βροχές ήταν λιγοστές», επισημαίνουν πηγές του Αγίου Όρους
Η λειψυδρία δείχνει τα νύχια της στη χώρα μας με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα εν μέσω καύσωνα. Ήδη το Άγιον Όρος βιώνει πολύ έντονα το πρόβλημα, κυρίως εξαιτίας της απουσίας έργων υποδομής και ελλιπούς συντήρησης των αγωγών που φεύγουν από τις πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Καρυές οι βάνες κλείνουν κάθε βράδυ από τις 10 ως τις 5 το πρωί της επόμενης σε μια προσπάθεια να γεμίσει η μεγάλη δεξαμενή με νερό από την πηγή Κεραμίδα.
«Το πρόβλημα με το νερό υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά φέτος λόγω της ανομβρίας, αναδεικνύεται περισσότερο η τραγική κατάσταση. Τουλάχιστον εδώ και 2-3 χρόνια δεν έχει χιονίσει στις Καρυές και οι βροχές ήταν λιγοστές. Η αγωνία μας είναι να υπάρχει νερό στις δεξαμενές πυρόσβεσης, η υπερχείλιση των οποίων καλύπτει τις άλλες ανάγκες. Ο φόβος των ξηρών καταιγίδων με τους κεραυνούς δεν μας αφήνει να καθησυχάζουμε», λένε πηγές από την Αθωνική Πολιτεία στη Voria, προσθέτοντας πως η διακοπή του νερού τις βραδινές ώρες είναι μια απόφαση που πάρθηκε για εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού.
Αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός των πηγών και του συστήματος μεταφοράς του νερού, το οποίο είναι πολύ παλιό, ενώ αναζητούνται τρόποι για να εγκατασταθούν στις Καρυές μεγάλες μονάδες αφυγραντήρων που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής του αέρα σε νερό και μπορούν να παράγουν έως και 3.000 λίτρα νερού το 24ωρο.
Προτεραιότητα της Ιεράς Κοινότητας, αλλά και των ίδιων των μοναχών είναι να διατηρούν γεμάτες τις δεξαμενές νερού για την πυρόσβεση, για το ενδεχόμενο φωτιάς. Άλλωστε οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες τους καλοκαιρινούς μήνες στο Περιβόλι της Παναγίας, κυρίως λόγω κεραυνών, ενώ το δύσβατο του εδάφους και η απουσία οργανωμένου οδικού δικτύου δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.
Καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Μονές που βρίσκονται γύρω από τον Άθωνα, όπως η Μεγίστη Λαύρας, η Διονυσίου, η Σίμωνος Πέτρα, η Αγίου Παύλου, η Καρακάλλου, η Φιλοθέου. Οι χιονοπτώσεις του χειμώνα εμπλούτισαν με νερό τον υδροφόρο ορίζοντα και οι πηγές έχουν άφθονο τρεχούμενο νερό.
Προβλήματα με τη διαχείριση του νερού και ελλείψεις παρατηρούνται στις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, ενώ και ακόμη πιο μεγάλες δυσκολίες έχουν τα μοναστήρια κοντά στην Ουρανούπολη, όπως είναι η Εσφιγμένου, η Χιλανδαρίου, η Ζωγράφου.
Στη Μονή Βατοπεδίου υπάρχει ένα φράγμα που έγινε πριν από χρόνια με χορηγία της κυπριακής κυβέρνησης και αυτό καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης, ενώ ένα μικρό φράγμα με ταμιευτήρα έχει και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα.
Σημειώνεται πως στο Άγιον Όρος δεν επιτρέπονται οι γεωτρήσεις και υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ενώ κάποιες παραλιακές μονές, που αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου των μοναστηριών, άρχισαν τα τελευταία χρόνια να σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, το κόστος ωστόσο είναι για τις αδελφότητες απαγορευτικό.
Το θέμα απασχολεί κάθε καλοκαίρι τις συνεδριάσεις της Ιεράς Κοινότητα και οι μοναχοί, αλλά και οι επισκέπτες που διαμένουν στις Καρυές, δέχονται με στωικότητα τις διακοπές νερού.
«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση. Μπορούμε μόνο να παίρνουμε μέτρα για να προστατεύουμε το περιβάλλον και να εξασφαλίζουμε με κάθε φιλικό προς αυτό τρόπο, το πολύτιμο αγαθό της ζωής, το νερό», αναφέρουν οι μοναχοί.
Πηγή
The post Θερίζει η λειψυδρία στο Άγιον Όρος – Κάθε βράδυ οι βάνες στις Καρυές κλείνουν first appeared on Kliktv.gr.