Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται μέχρι 2.500 ευρώ – Πότε λήγουν οι αιτήσεις

Ποιοι μπορούν να πάρουν το φοιτητικό επίδομα – Όροι και προϋποθέσεις – Τι συμβαίνει με τις μονογονεϊκές οικογένειες 

Προθεσμία ως τις 31 Ιουλίου 2024 έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι δικαιούνται φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται αναλόγως από 1.500 έως 2.500 ευρώ.

Το φοιτητικό επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Εάν ένας φοιτητής συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του φοιτητή, που συγκατοικεί μαζί του βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ.

Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ.

Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα 1.500 ευρώ.
Η υποβολή της αίτησης

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Απαραίτητες προϋποθέσεις – Που κατατίθενται αιτήσεις

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ, κάτοχος Α.Φ.Μ. και φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα stegastiko.minedu.gov.gr

Τι γίνεται για γονείς που είναι σε διάσταση – χωρισμένοι

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Σε περίπτωση χωρισμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

  • Είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  • Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
  • Είναι πάνω από είκοσι πέντε ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1997 ή
  • Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προτού προχωρήσει κάποιος σε αίτηση για το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, θα πρέπει πρώτα να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2023. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Πηγή

The post Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται μέχρι 2.500 ευρώ – Πότε λήγουν οι αιτήσεις first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να ξεκινήσει η «μαζική παραγωγή» drones εφόδου

Ο Πάουελ προσγείωσε τους επενδυτές στη Wall Street

ΗΠΑ: Ο Ίλον Μασκ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More