Με πλαστικό χρήμα 7 στις 10 συναλλαγές – Στροφή των Ελλήνων στις κάρτες

Το πλαστικό χρήμα έχουν «αγκαλιάσει» οι Έλληνες που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης, σε όρους χρήσης, καθώς το προτιμούν για περισσότερες από επτά στις δέκα συναλλαγές τους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι στη χώρα μας οι πληρωμές μέσω κάρτας είναι το 73,3% του συνόλου των πληρωμών και αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη επίδοση σε όλη την ευρωζώνη, μετά τη Λιθουανία (77,8%) και την Πορτογαλία (76,1%).

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η χρήση κάρτας έχει σημαντικά προτερήματα όπως η ευκολία στις συναλλαγές, όμως παράλληλα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις ελεγκτικές αρχές να εντοπίσουν τα… στραβά της αγοράς.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην Ελλάδα η προτίμηση των καταναλωτών προς αυτή τη μέθοδο πληρωμής γνώρισε σημαντική ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας, ενώ σε σύγκριση έτους η ΕΚΤ έχει καταγράψει άνοδο μόλις 0,2% το 2023 από το 73,1% το β’ εξάμηνο του 2022.

Χωρίς μετρητά

Ο συνολικός αριθμός πληρωμών χωρίς μετρητά στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 6,6% σε 71,2 δισ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία μειώθηκε κατά 7,2% στα 111,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα, πληρωμές με κάρτα αντιπροσώπευαν το 56% του συνολικού αριθμού πληρωμών χωρίς μετρητά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μεταφορές πίστωσης για 21%, άμεσες χρεώσεις για 15% και πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα για 6%.

Ο αριθμός των ανέπαφων πληρωμών στην Ευρώπη με κάρτα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 16% στα 23,2 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με συνολική αξία να αυξάνεται κατά 17,5% στα 0,6 τρισ. ευρώ
Ο αριθμός των εκκρεμών καρτών πληρωμής στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2023 αυξήθηκε κατά 6,9% σε 703,1 εκατ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, κατά μέσο όρο δύο κάρτες πληρωμής ανά ζώνη του ευρώ ανά κάτοικο, με μέση αξία περίπου 40 ανά συναλλαγή με κάρτα.

Περίπου 51,8 δισεκατομμύρια συναλλαγές διεκπεραιώθηκαν από συστήματα πληρωμών λιανικής στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αξίας 25 τρισ ευρώ.
Τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν δείκτες για την πρόσβαση και τη χρήση υπηρεσιών πληρωμών, και πιο συγκεκριμένα πληρωμών με κάρτες και τερματικά από το κοινό, καθώς και όγκους και αξίες συναλλαγών που διεκπεραιώνονται μέσω συστημάτων πληρωμών λιανικής και μεγάλης αξίας.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός των πληρωμών με κάρτα εντός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 10,3% σε 39,6 δισ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η αντίστοιχη συνολική αξία πληρωμών με κάρτα αυξήθηκε κατά 7,3% στα 1,6 τρισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας μια μέση αξία περίπου 40 ευρώ ανά συναλλαγή. . Οι ανέπαφες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 16% σε 23,2 δισ. σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε εθνικό επίπεδο, η Λιθουανία συνέχισε να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πληρωμών με κάρτα ως ποσοστό του συνολικού αριθμού των πληρωμών χωρίς μετρητά (78%)

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λουξεμβούργου

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Λουξεμβούργου που καταγράφει ποσοστό 6,9% στις πληρωμές με κάρτα, ποσοστό που είναι στην πραγματικότητα αναληθές.
Οπως εξηγεί η ECB στο Λουξεμβούργο ένας πολύ μεγάλος αριθμός πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα εκτελείται σε λογαριασμούς που τηρούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από μη κατοίκους, αλλά καταγράφονται στα δεδομένα του Λουξεμβούργου λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται.
Παραβλέποντας την ιδιαιτερότητα η σχετική σημασία των κύριων μέσων πληρωμής στη χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει ως εξής: πληρωμές με κάρτα (70,9%), μεταφορές πίστωσης (21,1%), άμεσες χρεώσεις (6%).

The post Με πλαστικό χρήμα 7 στις 10 συναλλαγές – Στροφή των Ελλήνων στις κάρτες first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Αλλοδαποί μετέφεραν αεροπορικώς στην Ελλάδα ναρκωτικά

Κόψε τα αναψυκτικά μαχαίρι – Δες τι θα συμβεί

Η 5’ Minute Mum Έλενα Χαραλαμπούδη & ο Σάββας Πούμπουρας ανάβουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More