Εκεί κάτω από τη μύτη μας κυριολεκτικά, το στόμα μας κρύβει το μεγαλύτερο θαύμα του. Τα γεμάτα σαρκώδη χείλη με το έντονο τόξο δεν είναι απλώς μία πρόταση της μόδας που επανήλθε τα τελευταία χρόνια. Παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο ακαταμάχητης θηλυκότητας που θυμίζει το τόξο του θεού Έρωτα και προσθέτει σαγήνη σε όποια τυχερή διαθέτει το συγκεκριμένο σχήμα.
Τα χείλη φυσικά διαφέρουν από το ένα γυναικείο στόμα στο άλλο. Άλλα είναι πεταχτά με έντονες τις καμπύλες τους που πολλές φορές θυμίζουν ένα μυτερό V.
Άλλα είναι σχεδόν επίπεδα και λεπτά και τις περισσότερες φορές ενισχύονται προκειμένου να αναδειχθούν οι κυρίαρχες τάσεις κάθε εποχής – από την κοκεταρία, την αθωότητα, τη σεξουαλικότητα μέχρι τη γυναικεία δύναμη.
Το κραγιόν και το μολύβι χειλιών απαραίτητα αξεσουάρ στα χέρια μας εδώ και αιώνες. Ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία της ομορφιάς διαθέτει ένα σεβαστό αριθμό πολλών ακόμα μεθόδων ενίσχυσης του φυσικού αποτελέσματος, το μεγάλο αφήγημα της μόδας των χειλιών μάς διδάσκει περισσότερα.
Βαθιά στον χρόνο
Για τους αρχαίους Έλληνες, το ιδανικό στόμα είχε τονισμένο το τόξο σε συνδυασμό με ανασηκωμένες τις γωνίες του. Εικόνα που ταυτιζόταν με την πολυτέλεια της ανώτερης τάξης αλλά και με τις εταίρες.
Πολύ αργότερα, σε μία άλλη γωνιά του κόσμου, στην Ιαπωνία του 1700, το τόξο παρέμενε έντονο μεν αλλά με τις άκρες του στόματος να είναι σχεδόν βυθισμένες αφήνοντας την τελική αίσθηση ενός στόματος που θύμιζε πέταλα τριαντάφυλλου.
Χείλη αμόλυντα και δροσερά όπως θα ταίριαζαν σε μια νέα γυναίκα που απείχε από τις σεξουαλικές επαφές. Ωστόσο, από το στόμα- μπουμπούκι, η πορεία θα συνεχιζόταν αποκτώντας πιο δυναμική μορφή επηρεαζόμενο από τις πολιτικές διαστάσεις της γυναικείας απελευθέρωσης.
Το κραγιόν της νέας εποχής
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα περίφημα flappers girls της δεκαετίας του ’20 αναστάτωσαν με την επαναστατική τους διάθεση να κόψουν κοντά τα μαλλιά τους, να ξεφορτωθούν τους κορσέδες και να φορέσουν φορέματα και φούστες μέχρι το γόνατο.
Το έντονο βάψιμο των χειλιών τους σε σκούρες αποχρώσεις ξέφευγε από το φυσικό σχήμα του στόματος αναδεικνύοντας πολύ έντονα τόξα σε σχεδόν εξωπραγματική μορφή. Στόχος τους ήταν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και την αντίθεσή τους στα βικτωριανά πρότυπα ηθικής που αργοπέθαιναν έτσι κι αλλιώς.
Τα χειραφετημένα κορίτσια της νέας ταραχώδους εποχής εμπνεύστηκαν αλλά και ενέπνευσαν τις σταρ του βωβού κινηματογράφου. Ουσιαστικά, το έντονο σχήμα των τοξωτών χειλιών κυριάρχησε από… λάθος.
Καθώς η κινηματογραφική βιομηχανία εξαπλωνόταν οι make-up artists του Χόλιγουντ και ο επιδραστικός Max Factor της ομώνυμης πρωτοποριακής εταιρείας προϊόντων μακιγιάζ δεν είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν το περίγραμμα των χειλιών στις ηθοποιούς, αφού τα κραγιόν που είχαν στα χέρια τους κινδύνευαν να λιώσουν κάτω από τα σκληρά φώτα στα γυρίσματα των ταινιών.
Έτσι το δημοφιλές αλλά και υπερβολικό στο περίγραμμά του «bee stung» σχήμα που λάνσαρε η ηθοποιός Mae Murray έγινε της μόδας ενώ η Clara Bow έκανε διάσημο το «cupid’s bow», το πιο ερωτικό τόξο της μεγάλης οθόνης.
Το Panochromatic foundation που κατασκεύασε ο Max Factor τελειοποιεί το λουκ της ηθοποιού Clara Bow προσθέτοντας δραματικότητα και τονίζοντας τις γωνίες.
Τα χείλη της εμφανίζονται σχεδόν γκόθικ σε ένα πουδραρισμένο πρόσωπο που κυριαρχεί στις μαυρόασπρες αυτές ταινίες. Οι γυναίκες μιμούνται το συγκεκριμένο στιλ και φθάνουν σε σημείο να χρησιμοποιήσουν ακόμα και στένσιλ χειλιών ή μεμβράνες για να ζωγραφίσουν πιο έντονο τόξο πάνω από τα φυσικά τους χείλη.
Η δραματοποίηση του look
Καθώς μπαίνουμε στη δεκαετία του ΄30 ένα νέο είδωλο γεννιέται και ο ευρηματικός Max Factor αναλαμβάνει τη μεταμόρφωσή του: η Τζόαν Κρόφορντ, η θρυλική πελάτισσά του, χρειάζεται ένα καινούριο στιλ.
Για χάρη της λανσάρεται το «The smear» look που φαρδαίνει κατά κάποιο τρόπο το τόξο λεπταίνοντας και απλώνοντας τις καμπύλες του πάνω χείλους μέχρι τις άκρες του στόματος.
Όλο το πάνω χείλος της σταρ αλλάζει σε μια στιγμή σε ένα θεληματικό και δυναμικό στόμα που έχει να πει πολύ παραπάνω από αυτά που περιμένεις. Ένα δυναμικό σαρκαστικό μειδίαμα απλώνεται στο πρόσωπο της νέας ηθοποιού η οποία ανεβάζει τις πωλήσεις των κραγιόν στο απίστευτο ποσοστό του 1500%!
Οι γυναίκες το είχαν λατρέψει και πολύ αργότερα ο τραγουδιστής Boy George θα αναβιώσει το συγκεκριμένο look στις εμφανίσεις του.
Καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του 20ου αιώνα, τα δαγκωμένα χείλη του αφυπνισμένου ερωτισμού χάνουν σταδιακά τον υπερτονισμένο χαρακτήρα τους για να δώσουν τη θέση τους σε πιο αισθητά σχήματα που ταυτίζονται με την αθωότητα και τον ερωτισμό που υποννοείται, αλλά δεν κραυγάζει.
Πλησιάζουμε στις δεκαετίες του ’60 και ’70 και οι παστέλ αποχρώσεις γίνονται μεγάλη τάση, ενώ ταινίες όπως η Λολίτα (1962) και Ο Ταξιτζής (1976) αναδεικνύουν τις γυναίκες-κορίτσια που προκαλούν τα αρσενικά με τα κουκλίστικα χείλη τους.
Στη μουσική σκηνή ξεκινά το ανδρόγυνο look με μουσικούς, όπως ο David Bowie, ο οποίος όχι απλώς πειραματίζεται με το μακιγιάζ αλλά παρουσιάζεται με πλήρες makeup σε μουσικά βιντεοκλίπ όπως το “Ashes to Ashes,” σε μία από τις εμβληματικές εμφανίσεις του.
Αγγίζοντας το σήμερα
Περνώντας στη δεκαετία του ’90, το έντονο τόξο υποχωρεί αν και διατηρεί δημοφιλείς τις γκόθικ αποχρώσεις της αρχικής του φάσης. Σταρ, όπως οι Πάμελα Άντερσον, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Ναόμι Κάμπελ αναδεικνύουν ένα σαρκώδες πάνω χείλος χωρίς τονισμένες γωνίες και θα χρειαστεί να διασχίσουμε σχεδόν άλλα 20 χρόνια για να φθάσουμε στο σήμερα και σε celebrities, όπως η Kylie Jenner, η οποία έφερε ξανά στη μόδα το ερωτικό στόμα.
Προικισμένη η ίδια με φυσικά χείλη με πλούσιο όγκο τρέλανε τη βιομηχανία της ομορφιάς, η οποία ενέδωσε ακόμα και σε υπερβολές. Το σίγουρο είναι ότι τα χείλη αποτελούν ένα βασικό καμβά έκφρασης στη μόδα.
Στα παρασκήνια της Εβδομάδας Μόδας στην Νέα Υόρκη οι μακιγιέρ τονίζουν με gloss τις καμπύλες για να δημιουργήσουν ένα εφέ πιο γεμάτου χείλους. Η διάσημη Pat McGrath έδωσε χρυσό τόνο στα χείλη τονίζοντας την πολυτελή τους διάσταση, ενώ τεχνικές όπως το strobing εφαρμόστηκαν ακόμα και στο κάθετο αυλάκι που σχηματίζεται από τη μύτη και φθάνει στη μέση του πάνω χείλους με τη βοήθεια του δημοφιλούς προϊόντος Touche Éclat του YSL.
Σκιές, εφέ, τεχνικές ακριβείας μεταμορφώνουν τα πρόσωπα των μοντέλων αλλά κυρίως υπενθυμίζουν ότι όλα έχουν ήδη ειπωθεί πολλούς αιώνες πριν. Το αφήγημα της ομορφιάς των χειλιών μας είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πριν οι make-up artists βρεθούν με τόσα εργαλεία στα χέρια τους.
Από την Δέσποινα Σάμψων
ΠΗΓΗ
The post Η σημασία του άνω χείλους: Το κρίσιμο… τόξο της ομορφιάς! first appeared on Kliktv.gr.