Ακίνητα: Drones και δορυφόροι στη μάχη κατά των αυθαιρέτων

Ακίνητα: Η νέα πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης βασίζεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως drones και δορυφόροι. Το πρόγραμμα, με τίτλο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα», χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 123.988.840 ευρώ.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για να εντοπίζει και να ελέγχει αυθαίρετες κατασκευές. Οι βασικές δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  1. Προμήθεια δορυφορικών εικόνων για την παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
  2. Αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος, για την παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακριβείας έως 20 εκατοστών, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή αυθαίρετη δόμηση.
  3. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων.
  4. Υπολογισμός κάλυψης και συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος και δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων.
  5. Χρήση μηχανικής μάθησης και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση των δεδομένων.
  6. Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές για περιοδική φωτοληψία.
  7. Δημιουργία Γραφείου Συντονισμού για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης και την υποστήριξη από έμπειρους μηχανικούς για 8 χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων και την ενίσχυση της πολεοδομικής πολιτικής. Στόχος είναι να σταματήσει η δημιουργία νέων αυθαίρετων κτισμάτων και να επιλεγεί ένας σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαιρέτων προς κατεδάφιση με βάση πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης δήλωσε ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση νέων αυθαιρέτων, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης θα γίνει με κάθε διαθέσιμο πόρο και σύγχρονο τεχνολογικό μέσο. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, σημείωσε ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να χτίζει αυθαίρετα χωρίς να εντοπίζεται από την πολιτεία.

The post Ακίνητα: Drones και δορυφόροι στη μάχη κατά των αυθαιρέτων first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Λουκίλα Καρρέρ: Ποια είναι η σύζυγός του Μίμη Πλέσσα – Η άγνωστη ιστορία από τη γνωριμία τους

Εργασία: Τα πτυχία με τους υψηλότερους μισθούς και τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές

Μίμης Πλέσσας: Οι τεράστιες επιτυχίες που «χάραξαν» την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More