Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει – Τι ισχύει για την 6ημερη εργασία

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑΗ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, εστιάζοντας στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, την εξαήμερη εργασία και τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Η συνέντευξή της στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews αποκαλύπτει σημαντικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται σε νέους τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, από την 1η Ιουλίου, εντάσσοντας 600.000 επιπλέον εργαζόμενους. Σύμφωνα με την υπουργό, η ψηφιακή κάρτα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η επιθεώρηση εργασίας έχει αυξήσει τους ελέγχους, με τις εισπράξεις από πρόστιμα να ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως​​​​.

Εξαήμερη εργασία

Η εξαήμερη εργασία έχει δημιουργήσει συζητήσεις, με την υπουργό να διευκρινίζει ότι το πενθήμερο παραμένει ο κανόνας. Η έξτρα εργασία θα αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και θα αμείβεται με προσαύξηση 40%, ενώ αν είναι Κυριακή ή αργία, η αμοιβή θα αυξάνεται κατά 115%. Η υπουργός τόνισε ότι η επιπλέον εργασία θα καταγράφεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ πριν την έναρξή της​​​​.

Επίδομα ανεργίας

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας περιλαμβάνουν την προοδευτική μείωσή του για να κινητροδοτείται η επανένταξη στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι το επίδομα να είναι υψηλότερο στην αρχή της ανεργίας και να μειώνεται σταδιακά, ενώ θα διακόπτεται αν ο δικαιούχος απορρίψει τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας που ταιριάζουν με το ατομικό του σχέδιο δράσης​​.

Ενίσχυση απασχόλησης

Η κ. Κεραμέως τόνισε την ανάγκη αύξησης της απασχόλησης σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρίες και συνταξιούχους. Εξήρε τις προσπάθειες για τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων, αναφέροντας ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά. Προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών και την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας​​.

Οι παραπάνω πολιτικές στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εργασίας, όπου κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι θα συνεργάζονται για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της οικονομίας.

The post Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει – Τι ισχύει για την 6ημερη εργασία first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ένοχη για εξαπάτηση θα δηλώσει η Boeing για τις συντριβές των 737 Max

Κέιτ Μίντλετον: Viral οι χορευτικές της ικανότητες – Έκπληξη ο πρίγκιπας Λούις

Ανεκδοτάρα με οδηγό τον Λάκη: Ο έλεγχος της αστυνομίας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More