Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ: Yπερορθόδοξοι Εβραίοι εναντιώνονται στη στράτευση

Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι υπερορθόδοξοι πρέπει να ενταχθούν στον στρατό υπό το ίδιο καθεστώς με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτάσσει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την εξαίρεση των υπερορθόδοξων από τη στρατιωτική θητεία. Αυτό αναμένεται να εντείνει την πολιτική ένταση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου εξαρτάται από τα υπερορθόδοξα κόμματα, τα οποία αντιτίθενται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τα μέλη τους​​​​.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε υπερορθόδοξες γειτονιές και επεκτάθηκαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, όπου οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους και επιτέθηκαν σε αστυνομικά οχήματα. Η αστυνομία αντέδρασε χρησιμοποιώντας δύσοσμο υγρό και έφιππους αστυνομικούς για να διαλύσει τα πλήθη, αλλά μέχρι το τέλος της ημέρας, δεν είχε καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη​​.

Η ένταση αυτή αυξάνεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, που έχει απαιτήσει τη θητεία χιλιάδων εφέδρων και έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών. Οι υπερορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική θητεία θα καταστρέψει τον τρόπο ζωής τους και απαιτούν να συνεχιστεί η εξαίρεση τους από την υποχρεωτική θητεία​​.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι υπερορθόδοξοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης​​​​.

The post Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ: Yπερορθόδοξοι Εβραίοι εναντιώνονται στη στράτευση first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αυξήθηκαν οι επιβάτες τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού

ΕΔΟΕΑΠ: Τι ισχύει με το επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων

ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Κουίγκλι καλεί τον Tζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More