Στο 6% οι τιμές της γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη – Πρωταθλητισμό με 20% κάνει η Ελλάδα
Μείωση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής κατέγραψαν 16 χώρες της ΕΕ από τις 21, αλλά limit up κατέγραψε η Ελλάδα. Στη χώρα μας ο δείκτης τιμών αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 20%, περνώντας τη Μάλτα και την Ισπανία με 4% και στην Πορτογαλία και την Κύπρο με 1%. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στην Ουγγαρία (- 24%), Βουλγαρία και Ρουμανία (και οι δύο -18%) και Σλοβακία και Τσεχία (και οι δύο -17%).
Στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να δυναμιτίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στην Ελλάδα. Μολονότι υπήρξε μείωση του πληθωρισμού τροφίμων στο 2,5% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο, αυτός παραμένει υψηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, όπου μειώθηκε στο 1,4% από 1,6%, αντίστοιχα. Φέτος, το α΄ τρίμηνο 2024 οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν μεσοσταθμικά κατά 6,7% έναντι 2,9% που ίσχυσε σε χώρες της Ε.Ε.
Η μεγάλη αύξηση των τιμών της γεωργικής παραγωγής στη χώρα μας συμπαρασύρει γενικά τις τιμές στο ελληνικό τραπέζι. Σ’ αυτά τα κόστη, έρχονται να προστεθούν για τον καταναλωτή τα κόστη μεταφοράς προϊόντων στη χονδρεμπορική, η αύξηση των τιμών ρεύματος στο ράφι κ.ά.
Μειώθηκαν οι εισροές, δεν κατέβηκαν οι τιμές
Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως ενέργεια, λιπάσματα ή ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υψηλότεροι ρυθμοί μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και την Ολλανδία και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που σημείωσε αύξηση (+2%).
Η αύξηση των τιμών στο χωράφι στην Ελλάδα μπορεί να συνεκτιμηθεί με την αύξηση στα αγροτικά εφόδια, τις ζωοτροφές, το ρεύμα, το πετρέλαιο κ.ά. Ωστόσο, δεν έχει συνεκτιμηθεί τι οικονομικό αποτύπωμα είχε μείωση της οικονομικής παραγωγής λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία, όπου πνίγηκαν πάνω από 120.000 ζώα, καταστράφηκαν επιχειρήσεις ζωοτροφών, εκκοκκιστήρια, κτήματα κ.ά.
Η τιμή του ελαιολάδου στο χωράφι εξακολούθησε να κινείται σε ιστορικό υψηλό καθώς αυξήθηκε 82,2% στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο, περισσότερο από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 (82,21%). Αυτό εξηγείται εν μέρει και τη μείωση της παραγωγής στις άλλες μεσογειακές χώρες, που καθορίζουν τις τιμές, όπως είναι η Ισπανία.
Πηγή
The post Τρόφιμα: Ακριβότερες οι τιμές στο ελληνικό χωράφι κατά 20% first appeared on Kliktv.gr.