Τι σημαίνει η λέξη μπουρζουαζία;

Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη με όμορφες και… δύσκολες λέξεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη σημασία ολόκληρων προτάσεων

Μια από τις πλέον γνωστές είναι η λέξη «μπουρζουαζία». Δεν την ακούμε συχνά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πρόταση και να μας μπερδέψει.

Τι σημαίνει;

Είναι, ουσιαστικά, η τάξη των αστών και των κτηματιών. Η γαλλική λέξη ‘bourgeois’ σημαίνει ‘κάτοικοι της πόλης’. Χρησιμοποιείται αρνητικά. Το ίδιο, βεβαίως, συμβαίνει και με λέξεις που δεν θα έπρεπε, διότι είμαστε τοξικοί. Άπαντες.

Τι λέει το wikipedia;

Η μπουρζουαζία είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν κυρίως αστοί και κτηματίες. Ιστορικά, η τάξη της μπουρζουαζίας προέρχεται από την τάξη των εμπόρων του μεσαίωνα, οι οποίοι αντλούσαν εξουσία και επιρροή από την εργασία και τον πλούτο τους, σε αντίθεση με αυτούς των οποίων η εξουσία προερχόταν από την καταγωγή και την κτήση γης. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος περιγράφει την τάξη στην οποία ανήκουν τα μέσα παραγωγής πλούτου.

Είναι γαλλική λέξη και προέρχεται από τη λέξη “bourgeois”, που σημαίνει “κάτοικος μιας πόλης”. Ο όρος έχει συνήθως αρνητική χροιά και χρησιμοποιείται υποτιμητικά υποδηλώνοντας συντηρητισμό και αντιδραστικότητα.

Σε μια σύγχρονη (20ός αιώνας) πολιτική ανάλυση, ο ελληνο-αμερικανός καθηγητής κοινωνιολογίας James Petras ισχυρίζεται ότι οι αξίες της μπουρζουαζίας υιοθετούνται από αριστερούς διανοούμενους οι οποίοι επιδιώκουν καταξίωση, αναγνώριση, καθώς και διασύνδεση με μπουρζουά ιδρύματα και κύκλους. Με τον τρόπο αυτό διαιωνίζεται η ηγεμονία της μπουρζουαζίας, παρ’ ότι χρησιμοποιείται η ρητορεία της αριστερής διαμαρτυρίας και του αντι-ηγεμονισμού.

The post Τι σημαίνει η λέξη μπουρζουαζία; first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Κικίλιας: «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα – Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα»

5 ελληνικές λέξεις που όλοι νομίζουν ότι είναι λάθος, αλλά είναι… ολόσωστες

Ζάκυνθος: Νέα μεγάλη φωτιά στην Αγία Μαρίνα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More