Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι οι 13 της θαλαμηγού – Αναμένεται η απολογία τους

Σε προσωρινή κράτηση οδηγήθηκαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού Persefoni I, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπρησμό που προκάλεσε την καταστροφή 300 στρεμμάτων δάσους στην Ύδρα. Η φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή (21/6) το βράδυ, όταν πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν από το σκάφος, το οποίο είχαν μισθώσει 17 τουρίστες από το Καζακστάν.

Η δίκη και οι κατηγορίες

Τα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος και δύο μηχανικοί, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά την Κυριακή και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη (26/6). Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 έτη για εμπρησμό που προκαλεί οικολογική καταστροφή.

Η μαρτυρία που βασίζεται η κατηγορία

Η κατηγορία για τους 13 συλληφθέντες βασίζεται σε σημαντική μαρτυρία καπετάνιου άλλου σκάφους που βρισκόταν στις νοτιοδυτικές ακτές της Ύδρας. Ο καπετάνιος έδωσε αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την υπόθεση.

Αντιδράσεις των κατοίκων και του δήμου

Οι κάτοικοι της Ύδρας είναι αγανακτισμένοι, καθώς βρίσκονται εν μέσω τουριστικής περιόδου και η καταστροφή του δάσους αποτελεί πλήγμα για το νησί. Ο Δήμος Ύδρας αναμένεται να κινηθεί νομικά εναντίον των υπαιτίων της πυρκαγιάς.

Οι αμφιβολίες για την ευθύνη του πληρώματος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Γιώργος Βάλλης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι συνελήφθη το σύνολο του προσωπικού του σκάφους. Υπογράμμισε ότι είναι άδικο να απαγγέλλονται κατηγορίες σε άτομα που ασκούσαν ειδικότητες όπως ο μάγειρας ή ο καμαρότος, που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.

Ο ρόλος των πυροτεχνημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Βάλλη, η νομοθεσία απαγορεύει απολύτως τη ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και με την ενημέρωση της αρμόδιας λιμενικής αρχής. Η χρήση πυροτεχνημάτων από τους τουρίστες που μίσθωσαν το σκάφος ενδέχεται να βασίστηκε σε παρανόηση των κανονισμών.

Οι δικαστικές αρχές αναζητούν το έγγραφο «Κατάλογος Προτιμήσεων» (Preference list), το οποίο περιλαμβάνει τις ψυχαγωγικές προτιμήσεις των μισθωτών του σκάφους. Αν διαπιστωθεί ότι οι τουρίστες είχαν αναφέρει την επιθυμία για πυροτεχνήματα, η υπαιτιότητα μπορεί να βαρύνει περισσότερο τους μισθωτές και λιγότερο το πλήρωμα.

Η αναμονή για την απολογία των κατηγορουμένων την Τετάρτη θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις στην υπόθεση, ενώ οι κάτοικοι της Ύδρας περιμένουν δικαιοσύνη και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το νησί τους.

The post Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι οι 13 της θαλαμηγού – Αναμένεται η απολογία τους first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

3 τρόποι να απαντήσεις αποστομοτικά σε προσβολές από αγενείς ανθρώπους!

Η Εθνική Γαλλίας χαρακτηρίζει τον Λεσόρ καλύτερο σέντερ στην Ευρώπη!

Μεγάλη φωτιά στην Ριτσώνα – Απειλούνται εργοστάσια

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More