Τραγωδία στη Σαουδική Αραβία: Πάνω από 1.300 νεκροί στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία θρηνεί για την απώλεια πάνω από 1.300 πιστών κατά τη διάρκεια του φετινού χατζ στη Μέκκα, που συνέβη λόγω της έντονης ζέστης. Η τραγωδία, που σημειώθηκε την Κυριακή (23/6), ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη διαχείριση και προετοιμασία για τέτοιου είδους γεγονότα.

Αιτίες και επιπτώσεις

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα έφτασαν σε ακραία επίπεδα, αγγίζοντας τους 51,8 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας θερμικό στρες σε πολλούς προσκυνητές. Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χατζ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, το 83% των νεκρών δεν είχαν επίσημη άδεια να κάνουν χατζ και είχαν εκτεθεί στον καυτό ήλιο για μεγάλες αποστάσεις, χωρίς την κατάλληλη προστασία. Ο απολογισμός των θανάτων ξεπέρασε τους 1.100 που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το Γαλλικό Πρακτορείο, με πληροφορίες από διπλωμάτες.

Η εθνικότητα των θυμάτων

Η πλειονότητα των θυμάτων προέρχονταν από την Αίγυπτο, με 672 Αιγύπτιους να καταγράφονται ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ 25 άτομα θεωρούνται αγνοούμενοι. Πάνω από 630 από αυτούς δεν ήταν εγγεγραμμένοι προσκυνητές. Οι υπόλοιποι νεκροί προέρχονταν από περισσότερες από 10 χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδονησία.

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Φαχντ Αλ Τζαλάτζελ, χαρακτήρισε τη διαχείριση του φετινού χατζ «επιτυχημένη», τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας παρείχε περισσότερες από 465.000 εξειδικευμένες υπηρεσίες θεραπείας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσοι θάνατοι αποδίδονται επίσημα στη ζέστη.

Η ανάγκη για βελτίωση των μέτρων προστασίας είναι προφανής, καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσίευσε το Geophysical Research Letters, το θερμικό στρες για τους προσκυνητές του χατζ αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας απαραίτητη την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για το μέλλον.

Σημασία του Χατζ

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και αποτελεί υποχρέωση για όλους τους μουσουλμάνους να το ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Φέτος, 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν στο χατζ, με 1,6 εκατομμύρια να προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι τελετουργίες του χατζ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σαουδική Αραβία. Ο χρόνος του χατζ προχωρά περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τον Ιούνιο, ενδεχομένως σε ψυχρότερες συνθήκες.

Η τραγωδία αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή βελτίωση και προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των προσκυνητών στο μέλλον.

The post Τραγωδία στη Σαουδική Αραβία: Πάνω από 1.300 νεκροί στη Μέκκα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Τουρκία: Έκρηξη σε εστιατόριο με 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες – Δείτε βιντεο

ΤΩΡΑ: Καίγονται σπίτια στη Σταμάτα

3 τρόποι να απαντήσεις αποστομοτικά σε προσβολές από αγενείς ανθρώπους!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More