Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο και η υπερβολική χρήση ακουστικών για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, δήλωσε η διευθύντρια ελέγχου μη μεταδοτικών ασθενειών στο Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας, Εύα Σουσάντι.
Συγκεκριμένα, η έκθεση σε θόρυβο έντασης άνω των 80 dB για διάρκεια πάνω από 40 ώρες μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.
Η συνεχής έκθεση σε θόρυβο σε υψηλή ένταση μπορεί να βλάψει τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί, είπε. Οι προηγμένες τεχνολογικές συσκευές παρουσιάζουν επί του παρόντος μια πρόκληση κάνοντας τα προβλήματα ακοής ακόμη πιο περίπλοκα, πρόσθεσε η Susanti.
«Αυτό οφείλεται σε μια νέα συνήθεια στην πανδημία, η οποία έχει βάλει πολλούς ανθρώπους να κάνουν δραστηριότητες ενώ χρησιμοποιούν συσκευές ακοής, και οι περισσότεροι από αυτούς παραμελούν την υγεία των αυτιών», σημείωσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο νέοι κινδυνεύουν να υποστούν απώλεια ακοής, ειδικά λόγω έκθεσης στον θόρυβο, όπως μέσω της ακρόασης δυνατής μουσικής. «Περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ηλικίας 12 έως 35 ετών ακούει μουσική μέσω λογισμικού MP3 smartphone σε ένταση που μπορεί να βλάψει την υγεία των αυτιών», είπε.
Η έκθεση στον θόρυβο μπορεί επίσης να συναντηθεί στα εργοστάσια λόγω της εκκωφαντικής τριβής των σκληρών αντικειμένων, πρόσθεσε. «Αυτή η κατάσταση όχι μόνο βλάπτει την ακοή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, διαταραχές ύπνου, καθώς και γνωστικές διαταραχές», είπε.
Η Έκθεση Βασικής Έρευνας για την Υγεία (Riskesdas) για το 2013 και το 2018 έδειξε ότι ο επιπολασμός της απώλειας ακοής μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 50 ετών και άνω στην Ινδονησία έφτασε το 2,6%. Αυτό σημαίνει ότι 2 έως 3 άτομα στα 100 παρουσιάζουν απώλεια ακοής, ενώ το ποσοστό κώφωσης έχει καταγραφεί στο 0,09%.
The post Ακοή: Η υπερβολική χρήση ακουστικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής first appeared on Kliktv.gr.