Τελεσίγραφο του υπουργείου οικονομικών: Συνδεθείτε με το σύστημα IRIS έως 30/6 για να αποφύγετε πρόστιμα

Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνει τελεσίγραφο προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS έως τις 30 Ιουνίου 2024. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα.

Προθεσμία σύνδεσης και πρόστιμα

Οι επαγγελματίες που δεν θα είναι συνδεδεμένοι με το IRIS από την 1η Ιουλίου 2024, θα αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, μόνο 291.643 έχουν συνδεθεί με το σύστημα μέχρι τώρα.

Σταδιακή επέκταση του IRIS και νέα όρια χρήσης

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προτείνει την αύξηση του ημερήσιου ορίου χρήσης του IRIS για καταναλωτές στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες και 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις).

Πλεονεκτήματα του συστήματος IRIS

Το σύστημα IRIS επιτρέπει στους επαγγελματίες να δέχονται άμεσες πληρωμές χωρίς τη χρήση κάρτας, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό τους. Οι πληρωμές εκτελούνται γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να απαιτείται το ΙΒΑΝ. Επιπλέον, οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR για διευκόλυνση των πελατών.

Μείωση προστίμου

Το ύψος του προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν:

  1. Ο υπόχρεος καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής.
  2. Ο υπόχρεος αποδείξει τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και υπηρεσιών άμεσης πληρωμής εντός 30 ημερών από την υποβολή καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου.

Έλεγχοι και κυρώσεις

Οι αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων περιλαμβάνουν τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκια που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο υπαλλήλους. Οι δικαιούχοι πληρωμής πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. εντός ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νέου συστήματος IRIS είναι απαραίτητη για την αποφυγή οικονομικών κυρώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει τη σημασία της έγκαιρης σύνδεσης και δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη για τους επαγγελματίες μέσω της άμεσης και ασφαλούς εκτέλεσης πληρωμών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη σύνδεση στο σύστημα IRIS, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε..

The post Τελεσίγραφο του υπουργείου οικονομικών: Συνδεθείτε με το σύστημα IRIS έως 30/6 για να αποφύγετε πρόστιμα first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ινδονησία: Νεκρή εντοπίστηκε 36χρονη μέσα στο στομάχι πύθωνα (video)

Ο Χάρης Δούκας και η «συντροφική» προβοκάτσια

Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι – Οι τελικές ημερομηνίες

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More