Ηλεκτρικά αυτοκίνητα & φορτιστές: Το 86,5% στην ΕΕ είναι εναλλασσόμενου ρεύματος

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η έλλειψη επιλογών γρήγορης φόρτισης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 630.000 σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Ε.Ε., με το 86,5% αυτών να είναι φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) και χωρητικότητας μικρότερης των 22 kW. Αντίθετα, οι γρήγοροι φορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC), οι οποίοι μπορούν να παρέχουν περισσότερα από 22 kW ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν μόνο το 13,5% του συνόλου.

Οι φορτιστές AC χρησιμοποιούνται κυρίως για αργή φόρτιση και είναι ιδανικοί για οικιακή χρήση, χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους, όπως σούπερ μάρκετ και εγκαταστάσεις αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, οι φορτιστές DC είναι προσαρμοσμένοι για γρήγορη φόρτιση και βρίσκονται συνήθως κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων και κεντρικών οδικών αξόνων, διευκολύνοντας τις επιλογές γρήγορης επαναφόρτισης για τους οδηγούς σε μεγάλα ταξίδια.

Η έλλειψη ενός ισχυρού δικτύου υποδομής φόρτισης αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, Sigrid de Vries, η φόρτιση πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο ο ανεφοδιασμός των συμβατικών οχημάτων. «Οι άνθρωποι χρειάζονται εύκολη πρόσβαση στους φορτιστές στο καθημερινό τους περιβάλλον και αυτά τα σημεία φόρτισης θα πρέπει να είναι γρήγορα και εύκολα στη χρήση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε μεγάλες ουρές», τόνισε.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ένα πυκνό δίκτυο δημόσιων φορτιστών DC μπορεί να διευκολύνει τα μεγάλα ταξίδια και να μειώσει το άγχος της αυτονομίας

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Για να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου γρήγορων φορτιστών DC. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει την καθημερινή χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και θα επιτρέψει στους οδηγούς να πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια χωρίς άγχος για την αυτονομία του οχήματός τους. Η βελτίωση της υποδομής φόρτισης αποτελεί κρίσιμο βήμα προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2030, ο στόχος είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ταχύτητα φόρτισης, καθιστώντας τα ηλεκτρικά οχήματα πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φόρτισης είναι κρίσιμη για την επιτυχία της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις σωστές πολιτικές και επενδύσεις, η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για μια καθαρότερη και πιο βιώσιμη μελλοντική κινητικότητα.

The post Ηλεκτρικά αυτοκίνητα & φορτιστές: Το 86,5% στην ΕΕ είναι εναλλασσόμενου ρεύματος first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Ούτε επιθυμητή, ούτε αναπόφευκτη» μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Διώξτε τη σκόνη σε δευτερόλεπτα με αυτό το πανέξυπνο κόλπο!

Αυτό είναι το κόλπο για να ξυπνάτε αμέσως με το που πίνετε τον καφέ σας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More