Παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην παραγωγή ειδήσεων

Αυξημένες οι ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ειδήσεων και την παραπληροφόρηση.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην παραγωγή ειδήσεων και την παραπληροφόρηση αυξάνεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Reuters Institute for the Study of Journalism, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που ήδη αγωνίζονται να προσελκύσουν κοινό.

Η Digital News Report, βασισμένη σε έρευνες σχεδόν 100.000 ανθρώπων σε 47 χώρες, προσφέρει μια εικόνα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης για την αύξηση των εσόδων και τη διατήρηση των επιχειρήσεων. Τα Newsrooms παγκοσμίως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της δημιουργικής ΤΝ, καθώς τεχνολογικοί γίγαντες και startups, όπως η Google και η OpenAI, κατασκευάζουν εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν περιλήψεις πληροφοριών και να μειώσουν την επισκεψιμότητα σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Παρά τις προόδους, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές παραμένουν καχύποπτοι σχετικά με τη χρήση της ΤΝ για τη δημιουργία περιεχομένου ειδήσεων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα όπως η πολιτική. Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και το 63% στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα ένιωθαν άβολα με ειδήσεις που παράγονται κυρίως με ΤΝ. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες αισθάνονταν πιο άνετα με τις παρασκηνιακές χρήσεις της ΤΝ που καθιστούν τη δουλειά των δημοσιογράφων πιο αποδοτική.

Ο Νικ Νιούμαν, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Reuters Institute και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, σημείωσε: «Ήταν έκπληξη το επίπεδο της καχυποψίας. Οι άνθρωποι είχαν γενικά φόβους για το τι θα μπορούσε να συμβεί με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του περιεχομένου».

Επιπλέον, οι ανησυχίες για το περιεχόμενο ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι, με το 59% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ανήσυχοι. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, στο 81% και 72% αντίστοιχα, καθώς και οι δύο χώρες διεξάγουν εκλογές φέτος.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί είναι η απροθυμία του κοινού να πληρώσει για συνδρομές ειδήσεων. Μετά από κάποια αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο το 17% των ερωτηθέντων σε 20 χώρες δήλωσαν ότι πλήρωσαν για διαδικτυακές ειδήσεις, ένα ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο τα τελευταία τρία χρόνια. Στις ΗΠΑ, το 46% των συνδρομητών ειδήσεων πληρώνουν μειωμένες τιμές λόγω δοκιμών ή προσφορών.

Η στροφή σε εναλλακτικές πλατφόρμες είναι επίσης εμφανής. Οι παράγοντες επιρροής ειδήσεων διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τους κύριους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στην παράδοση των ειδήσεων στους χρήστες δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών όπως το TikTok. Σε έρευνα με περισσότερους από 5.600 χρήστες του TikTok, το 57% είπε ότι έδινε προσοχή κυρίως σε μεμονωμένες προσωπικότητες, έναντι 34% που προτιμούσαν δημοσιογράφους ή επωνυμίες ειδήσεων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ειδησεογραφικές αίθουσες πρέπει να οικοδομήσουν μια άμεση σχέση με το κοινό τους, ενώ επίσης «χρησιμοποιούν στρατηγικά τις πλατφόρμες για να συνδεθούν με ανθρώπους που είναι πιο δύσκολο να προσεγγίσουν, όπως το νεότερο κοινό», σύμφωνα με τον Νιούμαν. Στις ΗΠΑ, τα 10 κορυφαία άτομα που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες είναι περισσότερο γνωστά για την προσφορά πολιτικών σχολίων παρά για πρωτότυπη συλλογή ειδήσεων.

Η έκθεση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τα μέσα ενημέρωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε έναν κόσμο όπου η ΤΝ και οι τεχνολογικές αλλαγές παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

The post Παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην παραγωγή ειδήσεων first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Ο Τραμπ πρότεινε τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας

ΗΠΑ: O μετανάστης που «τρέλανε» τη ρεπόρτερ – Θα στηρίξει Τραμπ ακόμα κι αν απελαθεί

Πατήσια: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για ληστεία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More