Καιρός: Δύσκολη η συνέχεια του καλοκαιριού – Ο Τσατραφύλλιας, ο βάτραχος και οι καύσωνες

Ο γνωστός μετεωρολόγος έκανε λόγο σε ανάρτησή του για πολύ θερμή συνέχεια του φετινού καλοκαιριού

Η Ελλάδα βγήκε από τις συνθήκες καύσωνα ωστόσο η συνέχεια του καλοκαιριού μας επιφυλάσσει υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια.

Με ανάρτησή του μάλιστα, ο κύριος Τσατραφύλλιας, έδωσε και ως παράδειγμα την ιστορία με τον… βάτραχο και το βραστό νερό, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες θα γίνει σταδιακά στο ανθρώπινο σώμα.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι οτι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό.

Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Υ.Γ: Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει. Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε.

Θα ζήσουμε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) στην πρόγνωση για την Ευρώπη «βλέπει» στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, από τις μέσες τιμές των προηγούμενων 30 ετών.

Η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό σημαίνει πως σε περιπτώσεις κυμάτων ζέστης, τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα τρία μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων συμφωνούν ότι το καλοκαίρι του 2024 στην Ευρώπη προβλέπεται εξαιρετικά θερμό σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κύριος Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αναλύοντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για την θερμοκρασία της ΝΟΑΑ, η περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται να βιώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις το φετινό καλοκαίρι», συμπληρώνει ο κύριος Ντάφης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΝΟΑΑ, το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των μέσων τιμών της περιόδου 1990-2020 κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, κατά 4 βαθμούς στη Θεσσαλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, ενώ υπήρξαν τάσεις ανόδου έως και 5 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

The post Καιρός: Δύσκολη η συνέχεια του καλοκαιριού – Ο Τσατραφύλλιας, ο βάτραχος και οι καύσωνες first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

15 κόλπα που θα σε μετατρέψουν σε… guru της επικοινωνίας

Παραλίγο τραγωδια στην Πρέβεζα: 6χρονο παιδί παραλίγο να πνιγεί σε πισίνα ξενοδοχείου

Τα μυστικά που κάθε επιτυχημένο ζευγάρι γνωρίζει για τα χρήματα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More