Η κλιματική κρίση έφερε ισχυρό πλήγμα στις ελαιπαραγωγές χώρες της Μεσογείου, και αν το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στις τιμές του ελαιολάδου, αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στον καταναλωτή
Σε ανοδική τροχιά κινούνται την τελευταία διετία οι τιμές του ελαιολάδου, όπου στα ράφια πωλείται ακριβότερο κατά 62,5%. Ως μία από τις αιτίες καταγράφεται η παράλληλα αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 122%, φτάνοντας να πωλείται ακόμα και προς 10 ευρώ το κιλό (τενεκές) πριν αρχίσει να υποχωρεί στα 7-8 ευρώ το λίτρο, αλλά και η κλιματική κρίση που κατάφερε ισχυρό πλήγμα στις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου.
Η ξηρασία που σάρωσε την Ευρώπη το 2022, έπληξε με σφοδρότητα τη μεγαλύτερη ελαιπαραγωγό χώρα στον κόσμο, την Ισπανία, η οποία έχασε σχεδόν το 90% της παραγωγής της, προκαλώντας «τσουνάμι» ελλείψεων στην αγορά.
Αντίθετα, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της παραγωγής της κατά 50%.
Ωστόσο το κενό της ισπανική παραγωγής, δεν καλύφθηκε επαρκώς με συνέπεια οι τιμές να αρχίσουν να «τσιμπούν». Την περίοδο 2023-2024 η κλιματική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα δημιουργώντας έντονο πρόβλημα λειψυδρίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περιορίζοντας την παραγωγή. Αποτέλεσμα αυτού, η τιμή να ακολουθήσει ξέφρενη πορεία προς τα πάνω.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνιδια από κάποιες βιομηχανίες με το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι να φτάνει τα 5 με 6 ευρώ το κιλό.
Κύκλοι της αγοράς όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν αναμένουν διαφοροποιήσεις τουλάχιστον έως το φθινόπωρο και όποια τυχόν αποκλιμάκωση θα είναι εφικτή μόνο, εάν κι εφόσον, αυξηθεί η παραγωγή την ελαιοκομική περίοδο 2024-2025 με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς.
Πηγή
The post Ελαιόλαδο: Η νέα σοδειά θα κρίνει τις τιμές – Από το χωράφι στο ράφι με «καπέλο» έως 6 ευρώ first appeared on Kliktv.gr.