Φώτης Πεχλιβανίδης: «Ένα καινούριο χθες» – Κόμικ για τον θαυμαστό «νέο» κόσμο μας

Κυκλοφορεί το νέο κόμικ του Φώτη Πεχλιβανίδη με τίτλο «Ένα καινούριο χθες – 1992-2024, 30 χρόνια πριν, 30 χρόνια μετά»

Το καινούριο κόμικ του Φώτη Πεχλιβανίδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία με τίτλο «Ένα καινούριο χθες – 1992-2024, 30 χρόνια πριν, 30 χρόνια μετά» (εκδόσεις Τόπος». Το βιβλίο περιλαμβάνει τα κόμικς του γνωστού δημιουργού που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» μεταξύ 1992-1994 και όπως σημειώνει ο ίδιος «ήταν πριν από 30 χρόνια και ήταν στιγμές από το μέλλον μας. Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό νέο κόσμο μας. Μόνο που είναι ο χτεσινός!».

Και συνεχίζει: «Πολιτικοκοινωνική πορνογραφία θα ονόμαζα τα θέματα που διατρέχουν αυτά τα κόμικς-στριπ, μιας και αφορούν τους κάλπηδες πολιτικούς και τα παράσιτά τους: επικοινωνιολόγους, διαφημιστές, image makers, δημοσιογράφους (με εξαιρέσεις φυσικά), επαγγελματίες παπαρολόγους γενικώς, αλλά και τη διεφθαρμένη ελίτ, που τους κουμαντάρει σαν μαριονέτες στη σκηνή ή καλύτερα σαν «αντιπάλους» στη σκακιέρα, απέναντι στο αποχαυνωμένο πόπολο. Κυρίαρχο ρόλο, επίσης, παίζει η τηλεόραση, με τους κλόουν πρωταγωνιστές της, σε αντιστοίχιση με τα σόσιαλ μίντια σήμερα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο.

Φυσικά από την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπουν ο ερωτισμός, το φλερτ (ναι, υπήρχε κάποτε) και το σεξ, μιας και αυτό πρωταγωνιστούσε εκείνη την εποχή, σε μια χυδαία του έκφανση (από άποψη εμπορευματική), αλλά και γιατί είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, μιας και απογυμνώνει τις σχέσεις των ανθρώπων από τα περιττά και τις συμβάσεις.
Μερικά ακόμα θέματα που παρελαύνουν είναι οι αστικές προκαταλήψεις, ο πόλεμος, η βία των μητροπόλεων, τα ναρκωτικά, η Ευρώπη, τα υπαρξιακά αδιέξοδα των νέων, η αναζήτηση νοήματος στον σύγχρονο κόσμο, η υποκρισία των ηθικολόγων και των ψευτοοικολόγων, οι επερχόμενες τεχνολογικές κατακτήσεις-εξαρτήσεις, οι τοξικές σχέσεις των ζευγαριών, το ατέλειωτο γλεντοκόπι ενός λαού που μέσα από τις επιλογές του προετοίμαζε το δυστοπικό του μέλλον κ.ά.
Ήταν πριν 30 χρόνια, και ήταν στιγμές από το μέλλον μας. Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό νέο κόσμο μας. Μόνο που είναι ο χτεσινός», σημειώνει ο Φώτης Πεχλιβανίδης στον πρόλογο του βιβλίου του.

Ποιος είναι ο Φώτης Πεχλιβανίδης

O Φώτης Πεχλιβανίδης είναι σχεδιαστής, εικονογράφος, δηµιουργός κόµικς και
ζωγράφος. Έχει δηµοσιεύσει κόµικς στα περιοδικά Παρά Πέντε, Βαβέλ, Πρόσωπα και στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Athens Voice. Έχει εργαστεί ως εικονογράφος σε πολλά περιοδικά, έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία και εξώφυλλα βιβλίων, και έχει συνεργαστεί µε διαφηµιστικές εταιρείες (Twingo-mania για την Global, κόµικς «Ray» για την Coca-Cola κ.ά.).
Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στα περιοδικά Τηλέραµα, Μ2, Madame Figaro, Playboy, Κλικ, Men κ.ά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στην εφηµερίδα Athens Voice, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο σχεδιασµού στα ΕΒΓΕ 2004, ενώ έχει σχεδιάσει και τα free press περιοδικά Look και Home. Ως γραφίστας έχει, επίσης, συνεργαστεί µε πολιτικά κόµµατα, δεξαµενές σκέψεις και πολιτιστικούς φορείς.
Για δεκαοκτώ χρόνια (2000-2018) δίδασκε κόµικς στο τμήμα Σκίτσο – Κόµικς Cartoon στον ΑΚΤΟ.
Έχει κάνει τρεις ατοµικές εκθέσεις και έχει συµµετάσχει σε όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ Κόµικς της Βαβέλ, καθώς και σε οµαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο εξωτερικό (Πεκίνο, Ιταλία κ.ά.).
Το 2006 συμμετείχε στη διοργάνωση του «Cow Parade Athens» και το 2008 στο «Hearts in Athens». Σε συνεργασία µε τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Φώτη Γεωργελέ έχουν εκδώσει το άλμπουμ Luna (Εκδόσεις Λιβάνη), το οποίο µεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από τη Fantagraphics Books.

Δουλειές του µπορείτε να δείτε στο σάιτ του:
fotispehlivanidis.com.

Πηγή

The post Φώτης Πεχλιβανίδης: «Ένα καινούριο χθες» – Κόμικ για τον θαυμαστό «νέο» κόσμο μας first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Gazprom: Ποσότητα 42,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θα διοχετευθεί σήμερα στην Ευρώπη

Πώς να προσελκύσω την τύχη; Τα μυστικά που οι τυχεροί χρησιμοποιούν για να πετύχουν

Συνελήφθησαν δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι για εκβίαση καταστηματαρχών – 14 συλλήψεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More