ΣΥΡΙΖΑ: «Παγωμάρα» από το αποτέλεσμα – Ανοίγει η συζήτηση για την Κεντροαριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους στόχους που έθεσε, αλλά αντίθετα, βρέθηκε τρεις ολόκληρες μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

«Παγωμάρα» επικρατεί στην Κουμουνδούρου, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους στόχους που έθεσε, αλλά αντίθετα, βρέθηκε τρεις ολόκληρες μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, χωρίς να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο στόχος που είχε θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ήταν ξεκάθαρος – όσο μπορούσε να είναι, αφού συχνά, πυκνά άλλαζε τα λεγόμενα του. Πάρα τα μπρος, πίσω, υποθέτουμε πως ο βασικός στόχος ήταν να διατηρήσει το ποσοστό του περσινού Ιουνίου, δηλαδή 17.8%, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει πράξη. Παράλληλα, είχε το μισό -σχεδόν- ποσοστό που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταγράφει στα θετικά της βραδιάς.

Νωρίς το απόγευμα, όταν και τα exit polls είχαν αρχίσει να φτάνουν στα επιτελεία των κομμάτων, στην αξιωματική αντιπολίτευση τα χαμόγελα περίσσευαν. Άλλωστε, το αποτέλεσμα που περίμεναν ήταν αισθητά μεγαλύτερο από αυτό που εν τέλει έλαβαν.

Παρά τα χαμόγελα που κυριαρχούσαν την ώρα της ανακοίνωσης του exit poll, αυτά «πάγωσαν» με την ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων που απείχαν κατά πολύ από τις δημοσκοπικές προβλέψεις. Και η αλλαγή του σκηνικού έγινε σαφέστατη από τη διαφορά που υπήρχε στο ύφος της πρώτης διαρροής από το κομματικό επιτελείο και από τα όσα είπε στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρυτερης Κεντροαριστερής παράταξης (…) Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου», ανέφεραν στις 19.00, της Κυριακής, οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη δήλωση του, δεν είπε κουβέντα για το αύριο της παράταξης. Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός του έδωσε πίστωση χρόνου για να φτιάξει κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια;

Οι αριθμοί φαίνεται πως δεν συμφωνούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τρεις ολόκληρες μονάδες σε σχέση με το 2023, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε -παραλίγο- ιστορικά χαμηλά. Και όμως, ο άνθρωπος που εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηττήθηκε -υπό τις παραπάνω ευνοϊκές γι αυτόν συνθήκες- με 13 ολόκληρες μονάδες διαφορά.

Παράλληλα, η διαφορά των έξι μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, «εξανεμίστηκαν» και έγιναν μόλις δύο. Παράλληλα, το γεγονός ότι στην περιφέρεια ήταν σχεδόν πίσω από τη Χαριλάου Τρικούπη, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Κατάφερε να «διασωθεί» μόνο σε περιφέρειες που υπάρχουν πρόσωπα που κατηγορεί η ηγεσία ως δήθεν «υπονομευτές», όπως η Όλγα Γεροβασίλη στην Άρτα και ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική.

Ανοίγει η συζήτηση

Πάντως, παρά την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να πορευτεί χωρίς να ανοίξει τη συζήτηση για το αύριο της Κεντροαριστεράς, αυτή θα ανοίξει. Είτε με τη συμμετοχή του, είτε όχι.

Ήδη αρκετά στελέχη, όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χάρης Τσιόκας, έθεσαν ανοιχτά το ζήτημα του διαλόγου για την ανασύνταξη της παράταξης.

Μάλιστα, ουδείς μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση στα εγκαίνια του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανοιχτά τοποθετηθεί για την ανάγκη να υπάρξει συννενόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Επομένως, φαντάζει δύσκολο να μην κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

Πηγή

The post ΣΥΡΙΖΑ: «Παγωμάρα» από το αποτέλεσμα – Ανοίγει η συζήτηση για την Κεντροαριστερά first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Συναγερμός στις Βερσαλλίες – Εκκενώνεται το παλάτι

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν «7» την εισήγηση για Κεντρική Επιτροπή

Σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο» στον Σταύρο Δέμο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More